eur:
387.01
usd:
358.69
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Obama rokona segített visszafoglalni Temesvárt

Amerikai kutatók Barack Obama közelgő németországi látogatása előtt kiderítették, hogy az amerikai elnök egyik távoli őse német volt. Egy másikról kiderült, hogy részt vett Temesvár 1716-os ostromában, amikor az osztrák csapatok visszafoglalták a törököktől a híres magyarországi végvárat.

A Pennsylvania állambeli Middletownban dolgozó származáskutatók azt állítják, olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek bizonyítják, hogy Obama egyik őse az 1700-as években német földön élt.

A www.ancestry.com genealógiai oldalon előkerült egyházi iratok szerint Obama hatodik dédapja egy bizonyos Johann Conrad Wölflin volt, aki 1729. január 29-én látta meg a napvilágot egy Stuttgart melletti kisvárosban, az Enz folyó mentén fekvő Besigheimben.

Wölflin 1750-ben egy Patience nevű hajó fedélzetén utazott át Amerikába, ahol nevét Wolfleyra változtatta, és a pennsylvaniai Middletownban telepedett le - mondta el a kutatást vezető Anastasia Tyler genealógus.

A német születésű férfi 1756-ban feleségül vette Anna Catherine Schockey-t; és legalább hat gyerekük született, közöttük 1766-ban Ludwig Lewis Wolfley, Obama ötödik dédapja.

A származásvizsgálatot az ancestry.com kezdte néhány hete Obama küszöbön álló németországi látogatása előtt azon híresztelések megerősítésére vagy eloszlatására, hogy az elnöknek német gyökerei vannak. Ugyanez a portál volt az, amelyik 2007-ben már kiderítette, hogy a kenyai apától és amerikai anyától származó afroamerikai elnök ereiben ír vér is csörgedez.

Tyler elmondta, hogy több, Németországba vezető származási vonal is felmerült, de a Wolfley-vonal volt a legvalószínűbb, ezért ezt vizsgálták. A kutatás végül megerősítette, hogy Obama anyja, Ann Dunham ágán valóban német származást is fel tud mutatni.

Obamát Dunhamon keresztül viszonylag gyorsan összekapcsolták Wolfleyval, akinek német kötődését azonban csak a múlt héten, pénteken tudták megerősíteni, amikor egy kutató a Utah állambeli Salt Lake City családtörténeti könyvtárának mikrofilmes anyagai között rábukkant az ezt bizonyító feljegyzésre.

A megtalált egyházközségi irat, egy úgynevezett Seelenregister (a lelkek nyilvántartása) nemcsak Obama hatodik dédapjáról, hanem annak szüleiről és nagyszüleiről is részletes információkat tartalmazott; ezzel megtalálták a kirakós játék kulcselemét.

Az Amerikába áthajózott Wölflin-Wolfley őseiről egyebek mellett kiderült, hogy nagyapja 30 éven át a Stuttgarttól délre fekvő Orsingen városka polgármestere volt. 1690-ben született apja, Johann Martin Wölflin pedig katonaorvos volt, aki részt vett a 18. század eleji európai nagyhatalmi háborúskodásokban Franciaország, Szicília és a mai Románia területén.

Az 1716-18-as osztrák-török háborúban pedig ott volt Temesvár ostrománál; a Habsburg birodalmi csapatok Savoyai Jenő vezetésével felszabadították a fontos magyarországi végvárat a török uralom alól. Az előbányászott okmányokból az is kiderült, hogy Johann Martint a csatában megsebesítette egy nyílvessző, amelyet az erődből lőttek ki.
Több korábbi amerikai elnöknek is voltak német gyökerei, többek között Dwight d. Eisenhowernek, aki a szövetséges erők főparancsnokaként a náci Németország elleni hadműveletek irányította a második világháborúban a nyugati fronton.

Barack Obama pénteken látogat el a szász fővárosba, Drezdába. Tiszteletét teszi az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyszínén is; az egyik altábor felszabadításában a 89. gyalogsági hadosztály katonájaként 1945 áprilisában részt vett az amerikai elnök anyai nagybátyja, Charlie Payne.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×