eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megkezdődtek az európai parlamenti választások

Megkezdődött az Európai Parlament új képviselőtestületének megválasztása az Európai Unió 27 tagországában a hollandiai szavazóhelyiségek csütörtök reggeli megnyitásával.

A választásokat június 4-7 között tartják, a tagállamok nagyobb részének lakossága vasárnap voksol. Elméletileg összesen mintegy 375 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, de az átlagos részvételi arány a legfrissebb felmérések szerint is elmarad az 50 százaléktól.

Hollandiában az előzetes közvélemény-kutatások szerint a 13 millió szavazásra jogosultnak valamivel kevesebb mint a fele járul az urnákhoz az este 21 óra előtti fülkezárás előtt.

Az országban a páneurópai Libertassal együtt tizenhat párt küzd az Európai Parlamentbe jutásért, de ennek várhatóan csak a fele jut képviselői helyhez. Összesen 25 helyet osztanak szét az eddigi 27 helyett.

A legtöbb képviselői posztot a felmérések szerint a nagykoalíciót alkotó vezető kormánypártok (a kereszténydemokrata CDA és a szociáldemokrata PvdA) nyerik majd, de rögtön utánuk következhet az iszlámellenes kijelentéseiről hírhedtté vált Geert Wilders populista Szabadságpártja, a PvV.

Az országban hagyományosan erős liberális erők közül valószínűleg kettő is bennmarad az EP-ben, de összességében a korábbiaknál gyengébb eredménnyel. Új elem lehet a holland - és az európai parlamenti - palettán az állatvédők pártjának (PvdD, Partei voor de Dieren) megjelenése (egy képviselővel).

A legutóbbi választásokon feljövő, szélsőbaloldali elemekkel is kampányoló Szocialista Párt és a kormánykoalíció harmadik tagja, a Keresztény Unió (CU), továbbá a környezetvédő zöld párt is várhatóan küldhet képviselőket az EP-be.

A holland választás fő kérdőjele - és a következő évek belpolitikáját minden bizonnyal meghatározóan befolyásoló tényező - a populista politika eredményessége.

Jóllehet az unióban elvileg tilos választási eredményeket nyilvánosságra hozni az utolsó tagország utolsó szavazófülkéjének bezárása, azaz vasárnap késő este előtt, Hollandiában várhatóan ennél korábban közzétesznek részeredményeket.

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésén alapuló felmérések eredményeit egészen bizonyosan nyilvánosságra hozzák, amint rendelkezésre állnak. Végleges hivatalos eredményt azonban csak a jövő hét elejére ígérnek a holland hatóságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×