eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem lesz ott az ellenzék a rendkívüli parlamenti ülésen

A szlovák ellenzék szerint csak a kormánykoalíció botrányainak az elkendőzésére és a magyar-kártya megjátszására szolgál a Parlament rendkívüli ülése, melyet szerdára hívtak össze.

A szerdai rendkívüli tanácskozást Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletét érintő, közelmúltban elhangzott kijelentése kapcsán 50 kormánypárti képviselő kezdeményezte.

A szlovákiai ellenzéki pártok keddi egyeztetése után, az SDKU és a KDH bejelentette: nem vesznek részt az ülésen, az MKP viszont úgy határozott, hogy ott lesz.

"Részt veszünk az ülésen, mert nincs mit rejtegetnünk" - mondta Csáky Pál elnök. Szerinte Orbán Viktor semmi olyat nem mondott, amivel okot, ürügyet szolgáltatott volna bármelyik fél számára is.

Emlékeztetett arra, hogy akkor volt a legjobb a szlovák-magyar viszony, amikor Mikulás Dzurinda és Orbán Viktor voltak a miniszterelnökök.

Dzurinda szerint "a gyűlés összehívása politizálás. A koalíció veszekedést akar kirobbantani azzal a céllal, hogy szombaton, az európai választáson részvételre ösztönözze azokat a választókat, akik reagálnak a magyar kártyára".

Pavol Hrusovsky, a KDH elnöke úgy véli, hogy a rendkívüli ülés nem problémákat akar megoldani, hanem "visszaél a nacionalista kártyával és indulatokkal, amelyeket a kormánykoalíció be akar vinni a szlovák közvélemény körébe is".

Az SDKU és a KDH szerint elég lenne, ha a parlamenti frakciók elnökei fogadnának el egy közös nyilatkozatot Orbán kijelentéseivel kapcsolatban, amelyeket ők sem tartanak elfogadhatónak.

Pavol Paska, a parlament elnöke bírálta a két ellenzéki pártot, hogy nem kívánnak részt venni a törvényhozás rendkívüli ülésén. Ugyanakkor "nagyon korrektnek" minősítette az MKP döntését, hogy képviselői ott lesznek a tanácskozáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×