eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tovább tart a vita az Északi-sarkért

Továbbra is igényt tart az Északi-sarkra több, a sarkvidékkel határos állam. Az egy éve húzódó vita legújabb állomásaként Kanada szombaton tudományos érvekkel próbálta bizonygatni, hogy az Északi-sark alatt az észak-amerikai kontinentális talapzat húzódik. Oroszország szerint viszont ez nem így van. A tét nem kicsi, a sarkvidék olvadó jege alatt van ugyanis a föld kőolajtartalékainak a negyede.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szállt kutatók mellett több orosz politikus is tengeralattjáróra, hogy az Északi-sark jege alatti földtalapzatra kitűzzön egy titánból készült zászlót, így jelezve, hogy a sarkvidék jogilag Oroszországhoz tartozik. Az orosz érvelés szerint az Északi-sarkpont alatti Lomonoszov-hátság a szibériai kontinentális talapzat része, és így az ő tulajdonuk a sarkvidék, benne a több százmilliárd dollár értékű ásványkinccsel.

Nem így látja viszont Kanada és Dánia, amelyek az egy éve indított kutatásaik eredményeit szombaton mutatták be: eszerint a Lomonoszov hátság nem a szibériai, hanem az észak-amerikai kontinentális talapzathoz tartozik, így szerintük övék az Északi sark.

Valki László nemzetközi jogászprofesszor az InfoRádiónak azt mondta, a partvonaltól számított 200 mérföld az adott ország része, ezen belül kizárólagos gazdasági előnyt élvez, ezen túl pedig a kontinentális talapzat a döntő.

Ami igazán gond, az a 200-350 mérföld közötti szakasz - vélekedett Valki László. Hozzátette: a vita abban van, hogy meddig is nyúlik a kontinentális talapzat, ezt a nemzetközi közösségnek valamilyen formában el kellene fogadnia. Az Északi-sark közvetlen környéke pillanatnyilag rendezetlen nemzetközi jogi státuszú.

Oroszország már 2001-ben kérte a tengerjogi hatóságtól, hogy fogadják el igényét az Északi-sarkra, erről az ENSZ tagállamainak kellene dönteni, erre viszont nincs sok esély.

Valki László szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi diplomáciai konfliktus esetlegesen háborúba torkollik, jóllehet a tét igencsak nagy. A sarkvidéki jégtakaró alatt van ugyanis a Föld kőolaj és földgáz tartalékainak a negyede, ráadásul a terület kulcsfontosságú a stratégiai hajóútvonalak szempontjából is. Ezt mindig is lehetett tudni, de csak a klímaváltozás, és a jégtakaró olvadása teszi lehetővé, hogy ezek elérhető közelségbe is kerüljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×