INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vége a kínai egykepolitikának?

Infostart / InfoRádió
Kínában a népesedéspolitikai minisztérium szakértői a hírhedtté vált egyke program felszámolására készülnek. A '70-es évek végén bevezetett intézkedés megfékezte ugyan a kínai népszaporulatot, de számos negatívumot is eredményezett.

Kínában 1978-ban rendelték el a han többséghez tartozó városi pároknak, hogy legfeljebb egy gyermeket vállalhatnak. Minderre azért volt szükség, mert a népesség növekedése kicsúszott az ellenőrzés alól, nem utolsósorban azért, mert Mao Ce-tung a hatvanas években azt hirdette, hogy a lakosság létszámának növelésével kell legyőzni az Egyesült Államokat.

Az intézkedést természetesen utálják az emberek, még úgy is, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén van alóla kibúvó. Aki azonban engedély nélkül hágja át a törvényt, annak bírságot kell fizetnie, az állami alkalmazottak pedig automatikusan elvesztik állásukat.

A számítások szerint mára az 1,5 milliárd lakosnak otthont adó országban csaknem 400 millióval többen lennének, ha nem vezetik be az intézkedést. A túlnépesedett országban ezt a program pozitívumaként tartják számon, a szabálynak azonban szép számmal vannak káros hatásai is.

A hátrányok között említhető, hogy a lánygyermekek nemkívánatossá váltak, így az elmúlt három évtizedben jelentősen felborult a nemek aránya. A fiatal férfiak más most nehezen találnak maguknak párt.

Ráadásul hamarosan a társadalom korösszetétele is jelentősen felborul, ez pedig nem csak azért jelent problémát, mert kevés fiatalnak kell majd eltartania sok idős embert.

Kína nem tud a társadalom számára biztonságot teremteni, az emberek így a családjukra vannak utalva - mondta az InfoRádióban a KSH Népességtudományi Intézetének migrációval foglalkozó főmunkatársa. Melegh Attila hozzátette: már a '80-as években kiszámolták angol demográfusok, hogy az egy emberre jutó rokonok száma az átlagos 16-ról hamarosan 5-6-ra csökken.

Mindezen negatívumok hatására a kínai népesedéspolitikai minisztérium most azt tervezi, hogy felülvizsgálja az intézkedést. A negatív hangok azonban a rossz szabály megszüntetése kapcsán is megjelentek. Többen arra mutatnak rá: a kínai lakosság az elmúlt harminc évben, a korlátozás mellett is jelentősen növekedett, és az egyke program megtartása mellett is emelkedett a népességszám.

Hanganyag: Torda Júlia


A címlapról ajánljuk