eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Fej-fej mellett várja a sorsdöntő fordulót Obama és Clinton

Hillary Clinton és Barack Omaba fej-fej mellett várja a mai texasi és ohiói előválasztást. A volt first ladynek létfontosságú a győzelem, ha életben akarja tartani az esélyeit.

A Reuters / C-SPAN / Houston Chronicle hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint Barack Obama mindkét államban vezet Hillary Clinton előtt - de az előnye a négy százalékos hibahatáron belül van.

Texasban a megkérdezettek 47 százaléka az illinoisi, és 44 százaléka a New York-i szenátort, Clinton azonban a Zogby szerint is egy százalékot javított egy éjszaka alatt a teljesítményén. Obama 47-45 arányban vezet Ohióban is fő vetélytársa előtt.

Obama ledolgozta jelentős hátrányát a két sorsdöntő államban az elmúlt két hét során, a kampány utolsó napjaiban azonban már egyik jelölt sem volt képes jelentős fordulatot elérni.

"Nincs nagy mozgás, nincs ingadozás - csak éles verseny. A jelek szerint egyik jelölt sem lesz képes elsöprő győzelemre" -vélekedett John Zogby.

Nem kell viszont aggódnia a republikánusok elnökjelölt-esélyesének: John McCain a felmérések szerint gond nélkül hozza mind a két államot - Ohióban 61-28, Texasban 53-33 százalékos arányban vezet Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó előtt.

Texasban a demokratáknál 228, a republikánusoknál 137, Ohióban pedig 162, illetve 88 delegátus sorsáról döntenek.

Clinton és Obama mindkét államban várhatóan megtartja "megszokott" szavazóbázisát: a volt first ladyt támogatják a nők, az idősek, a hagyományos demokrata szavazók és a latinok, míg Obama számíthat a férfiak, a fiatalok, a feketék és a függetlenek szavazatára számíthat.

Texasban Clinton változatlanul magasan vezet a jelentős szavazóréteget kitevő latinok körében, míg Obama a városokban erős.

Ohióban Clintonnak sikerült a jelek szerint jobban meggyőznie a bizonytalan szavazókat, így vezet azok körében, akik csak az utóbbi napokban döntötték el, kire szavaznak majd. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy nem sikkadtak el Clinton támadásai, amelyekben megkérdőjelezte Obama alkalmasságát az amerikai hadsereg irányítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×