INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az Egyesült Államok akár már idén eltörölheti a vízumkötelezettséget

Infostart / InfoRádió
Vasárnaptól a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak Kanadába. Az észak-amerikai állam 2001. december 5-én vezette be a vízumkényszert, amit most Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben is feloldott. A külügyi szóvivő az InfoRádiónak azt mondta: a legoptimistább változat alapján az Egyesült Államok még idén, de inkább 2009-ben vezetheti be a vízummentességet Magyarországgal szemben.

Kanada vasárnaptól eltörölte a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben is - mondta az InfoRádiónak Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Kifejtette: a döntés értelmében ezentúl vízum nélkül utazhatnak Kanadába azok a magyar állampolgárok, akik legfeljebb három hónapig akarnak ott maradni, ez alatt az időszak alatt azonban nem vállalhatnak munkát az országban. A három hónapnál hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles.

Tavaly 6500 magyar kapott vízumot Kanadába, de a vízummentességgel emelkedhet azok száma, akik az észak-amerikai államba utaznak - közölte.

A külügyi szóvivő az InfoRádiónak azt mondta: a legoptimistább változat alapján az Egyesült Államok még idén, de inkább 2009-ben vezetheti be a vízummentességet Magyarországgal szemben.

Szelestey Lajos emlékeztetett arra, hogy Csehország már megkötötte az egyetértési nyilatkozatot az Egyesült Államokkal, és ezt az unió sem utasította el.

Magyarország megkapta ugyanazt a tervezetet, amelyet a csehek egyetértési nyilatkozat formájában aláírtak, és március végén újabb tárgyalások lesznek az ügyben - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk