eur:
394.66
usd:
369.63
bux:
65296.67
2024. április 23. kedd Béla

Az Egyesült Államok akár már idén eltörölheti a vízumkötelezettséget

Vasárnaptól a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak Kanadába. Az észak-amerikai állam 2001. december 5-én vezette be a vízumkényszert, amit most Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben is feloldott. A külügyi szóvivő az InfoRádiónak azt mondta: a legoptimistább változat alapján az Egyesült Államok még idén, de inkább 2009-ben vezetheti be a vízummentességet Magyarországgal szemben.

Kanada vasárnaptól eltörölte a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben is - mondta az InfoRádiónak Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Kifejtette: a döntés értelmében ezentúl vízum nélkül utazhatnak Kanadába azok a magyar állampolgárok, akik legfeljebb három hónapig akarnak ott maradni, ez alatt az időszak alatt azonban nem vállalhatnak munkát az országban. A három hónapnál hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles.

Tavaly 6500 magyar kapott vízumot Kanadába, de a vízummentességgel emelkedhet azok száma, akik az észak-amerikai államba utaznak - közölte.

A külügyi szóvivő az InfoRádiónak azt mondta: a legoptimistább változat alapján az Egyesült Államok még idén, de inkább 2009-ben vezetheti be a vízummentességet Magyarországgal szemben.

Szelestey Lajos emlékeztetett arra, hogy Csehország már megkötötte az egyetértési nyilatkozatot az Egyesült Államokkal, és ezt az unió sem utasította el.

Magyarország megkapta ugyanazt a tervezetet, amelyet a csehek egyetértési nyilatkozat formájában aláírtak, és március végén újabb tárgyalások lesznek az ügyben - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×