eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kényszermunkára is ítélhetik a gyermekrablással vádolt nyugatiakat

Csádban tizehat nyugat-európai állampolgár ellen emeltek vádat 103 helyi gyermek tervezett külföldre szállításával kapcsolatban. Az érintett francia segélyügynökség alkalmazottai azt mondták, hogy a darfúri konfliktus árváit akarták külföldön elhelyezni. Egyes francia családok ugyanakkor komoly pénzeket fizettek az ügynökségnek abban a hitben, hogy örökbefogadhatják a gyerekeket.

A Zoé bárkája nevű segélyszervezet francia alkalmazottait, francia újságírókat, egy chartergép spanyol személyzetét és belga pilótáját, valamint két csádit csütörtökön vettek őrizetbe, amikor 103 gyereket akartak kivinni az országból.

A jótékonysági szervezet tagjai azt állították, hogy a gyerekek a szomszédos Szudánból származnak, és a darfúri konfliktus árvái.

A gondjukat viselő ENSZ-alkalmazottak szerint azonban valójában csádi falvakból származnak.

Akár húsz év kényszermunka

Egy csádi ügyész azt mondta, hogy a nyugat-európaiak öt és húsz év közötti kényszermunkára számíthatnak, ha bebizonyosodnak ellenük a vádak.

A franciákat gyerekrablási kísérlettel és csalással, a spanyolokat pedig bűnpártolással vádolják.

Párizs nem állt ki állampolgárai mellett

Nicolas Sarkozy francia elnök "jogsértőnek és elfogadhatatlannak" nevezte a Zoé bárkája szervezet tevékenységét.

Rachida Dati francia igazságügy-miniszter pedig megerősítette, hogy vizsgálatot indítottak állítólagos illegális örökbefogadási ügyek miatt. Hozzátette: egyelőre nem kérik állampolgáraik kiadatását.

Kérdőjelek a segélyszervezet szándékaival kapcsolatban

A Zoé bárkája - amelynek elnöke is az őrizetbe vettek között van - azt tervezte, hogy a 3 és 10 év közötti gyerekeket nevelőszülőknél helyezi el.

Ezek az emberek több ezer eurót fizettek a szervezetnek, amely egy idő óta kerüli az "örökbefogadás" kifejezés használatát.

A csádi és szudáni törvények ugyanis tiltják a gyakorlatot. A francia külügyminiszztérium két hónapja figyelmeztetést adott ki a csoportról.

"Csokoládéval csábítottak magukhoz"

Az érintett gyerekek egy része azt állította, nem árva, és hogy a külföldiek keksszel és csokoládéval csábították magukhoz őket.

Idriss Deby csádi elnök az állítások hallatán dühösen azt mondta, hogy esetleg pedofileknek akarták eladni őket, vagy a szerveiket akarták kivenni.

Ime a megmentő Európa, amely leckéket akar adni más országoknak - mondta.

"Csak jót akartak"

Jack Lang francia ellenzéki képviselő és volt miniszter azonban úgy vélte, Csád politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből, és jóhiszemű embereknek nevezte a segélymunkásokat.

Az őrizetben tartott nyugatiakat meglátogató újságírók azt mondták, hogy zaklatottnak és megtépázottnak tűntek. Az egyik francia pedig arra utaló mozdulatot tett, hogy megverték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×