eur:
393.26
usd:
355.33
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália

90 ezer embert kitelepítettek az árvíz miatt Malajziában

Heten meghaltak és több mint kilencvenezren kénytelen voltak elhagyni otthonukat Malajziában az utóbbi 37 év legsúlyosabb áradásában. A heves esőzések tovább folytatódnak a félsziget jelentős részén.

Csaknem 74 ezer embert evakuáltak a délen, a szingapúri határ közelében lévő Johor államban - a halálos áldozatokat is ott követelte a természeti csapás -, míg Melakában 12 500-at, Pahangban pedig 5 100-at telepítettek ki és helyeztek el nyilvános menedékhelyeken - közölte szombaton a helyi rendőrség belbiztonsági egységének illetékese.

A malajziai meteorológiai szolgálat szerint a félsziget déli és keleti részén vasárnapig folytatódnak a heves esőzések.

Abdullah Ahmad Badawi malajziai miniszterelnök Ausztráliában töltendő szabadsága előtt szombaton a johori katasztrófa sújtotta területre érkezett, élelmiszert és más sürgős segélyeket ígért a károsultaknak, egyúttal felszólította a helyi hatóságokat, hogy oltásokkal óvják a menekültek egészségét.

Abdul Razak miniszterelnök-helyettes, aki Melakát kereste fel, az állami RTM1 tv-ben bejelentette: a kormány pénzsegélyt ad azoknak, akiknek házát vagy termőföldjét tönkretette az áradás.

Több esetben pénzt kérnek a mentők az áldozatoktól

Razak egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy Malajziának nincsen szüksége külföldi segítségre, hogy legyőzze az árvizet. Az ellenzék ugyanakkor azzal vádolta a kormányt, hogy a mentési munkálatok szervezetlenül zajlanak.

Közben a Star című Kuala Lumpuri lap arról számolt be, hogy Johor több városában is fosztogatások kezdődtek, és számos esetben előfordult, hogy a mentők pénzt kértek az árvíz áldozataitól, mielőtt kimentették volna őket.

Ugyancsak árvizeket okoztak a két napja tartó súlyos esőzések Indonéziában. Aceh tartomány keleti partvidéki területein öten meghaltak és 70 ezren váltak földönfutóvá. Észak-Szumátra tartományban egy ember meghalt, tizenkettő pedig eltűnt, miután több mint két méter magas árhullám öntött el 12 járást.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×