eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem a koalíció, a program fontos

Szlovákiában tovább szűkültek a kormányalakítás lehetősegei. Robert Fico, a választásokon győztes párt elnöke már csak két párttal kiván koalicós megbeszéléseket folytatni.

A hétvégen nem tárgyaltak egymással a parlamentbe bejutott hat párt vezetői, főleg a sajtón keresztül próbáltak üzenni egymásnak - jelentette az InfoRádió tudósítója.

Robert Fico az egyik kereskedelmi televízióban kijelentette: a SMER számára nem az a fontos milyen pártok alkotják a kormánykoalíciót, hanem az, hogy sikerül-e pártja programját érvényesíteni.

Nem egységesek a kereszténydemokraták

A SMER hétfő esti elnökségi ülésén dönt arról, mely pártokkal számol a kormányalakítási tárgyalások második fordulójában . Úgy tudni, a SMER legszívesebben a korábbi kormánykoalíció két jobboldali pártjával, a kereszténydemokratákkal és a Magyar Koalíció Pártjával lépne szövetségre.

A kereszténydemokraták azonban továbbra sem egységesek, a pártvezetés egy része határozottan ellenzi egy SMER vezetésű kormányban való részvételt.

Vladimir Palko kereszténydemokrata pártalelnök szerint ha két kisebb párt, tehát a KDH és az MKP állna össze a győztessel, csupán asszisztálnának, később pedig bűnbakok lennének, amiért a SMER nem valósíthatta meg baloldali programját.

Csínom Palko...

Vladimir Palko kitartóan ellenzi pártja részvételét egy Robert Fico vezette kormányban, mely szerinte ilyen összetételben nem lenne hosszú életű. Úgy tűnik nincs sok esélye egy esetleges SMER-SDKÚ nagykoalíciónak, maga Robert Fico vasárnap kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy pártja szövetségre lépne a jelenlegi miniszterelnök, Miluás Dzurinda pártjával.

Sokan attól tartanak, Robert Ficónak nem lesz más választása, mint összeállni a Meciár vezette HZDS-el valamint a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal, amit viszont külföldön nem néznének jó szemmel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×