INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Többet kell fizetniük a vízért, mert túl keveset fogyasztanak

Infostart / InfoRádió
Több japán vízügyi hatóság is arra kényszerül, hogy 20 százalékkal emelje a vízdíjat, mert az ország lakosai túlságosan kevés vizet fogyasztanak. Az elmúlt két évtizedben hatalmas gátépítési hullám vonult végig az országon, amelyet hosszú távon a vízdíjakból finanszíroznak. A víztakarékosság azonban olyannyira divat lett a szigetországban, hogy lassan nincs miből fizetni a részleteket.

Japánban még a vízügyi szakembereket is meglepte, hogy mennyire sikeresek lettek a víztakarékossági kampányok: az elmúlt 5 évben ugyanis átlagosan 10 százalékkal csökkent a japán lakosok vízfogyasztása.

A vízügyi hatóságok a tervezésnél azonban a korábbi szinttel számoltak, és az elmúlt két évtizedben egyik gátat a másik után építették, többnyire kölcsönökből, amelyeket a vízdíjakból fizetnek vissza.

A vízfogyasztás radikális csökkenése miatt azonban a bevételek is jelentősen csökkentek. Miután a kormány nem kényszerítheti az embereket arra, hogy több vizet fogyasszanak, az egyetlen megoldás a díjemelés.

"A vízfogyasztás mindenhol csökken. Most azért kell fizetnünk, mert a korábbi, túlzó fogyasztásra tervezett az ország és egymás után építette a mára haszontalanná vált gátakat" - mondja Kazuhiko Arita, vezető japán vízügyi szakértő.

A vízfogyasztás jelentős csökkenéséhez a lakosság tudatos takarékossága mellett a legújabb fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak: ma már olyan vécéket gyártanak, amelyek a korábbi 12 liter helyett csupán a felét használják öblítéskor. Ráadásul az otthonok 80 százalékában nem tiszta, hanem a kézmosásra használt víz kerül a vécétartályba.

Az elmúlt 10 évben széles körben elterjedt a mosogatógépek használata is. Ez pedig azt jelenti, hogy míg korábban napi 150 liter vizet használtak fel mosogatásra egy japán háztartásban, addig ezt ma a gépek 10 literből oldják meg.

A címlapról ajánljuk