eur:
402.13
usd:
366.21
bux:
73880.69
2024. október 7. hétfő Amália
Female Electronics Factory Workers in Blue Work Coat and Protective Glasses Assembling Printed Circuit Boards for Smartphones with Tweezers. High Tech Factory with more Employees in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

A borús várakozásokat is alulmúlta Németország

A német ipari megrendelések augusztusban jelentősen csökkentek, ami újabb jele annak, hogy Európa legnagyobb gazdaságának feldolgozóipara továbbra is gyengélkedik. A vártnál nagyobb mértékű visszaesés arra utal, hogy a szektor a következő hónapokban sem fog talpra állni.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett adatai szerint az ipari megrendelések szezonálisan és naptárhatással kiigazított alapon 5,8 százalékkal csökkentek augusztusban az előző hónaphoz képest. Ez jóval meghaladja a Reuters által készített elemzői felmérésben jelzett 2,0 százalékos csökkenést – írja a Portfolio.

A jelentős visszaesés egyik fő oka, hogy júliusban rendkívül nagy volumenű megrendeléseket adtak le közlekedési eszközökre, beleértve repülőgépeket, hajókat, vonatokat és katonai járműveket. Ha ezeket a nagy tételeket nem vesszük figyelembe, az augusztusi új megrendelések 3,4 százalékkal maradtak el a júliusi szinttől – olvasható.

A statisztikai hivatal felfelé módosította a júliusi adatokat. Az eredetileg közölt 2,9 százalékos növekedés helyett 3,9 százalékos bővülést mutatnak a számok az előző hónaphoz képest. A korrekciót az indokolta, hogy jelentős mennyiségű megrendelést jelentettek be késve.

A kevésbé ingadozó háromhavi összehasonlítás valamivel kedvezőbb képet mutat: a júniustól augusztusig tartó időszakban az új megrendelések 3,9 százalékkal haladtak meg az előző három hónap szintjét.

A mutatók azonban összességében gyenge keresletre utalnak a következő időszakra vonatkozóan. Ezt támasztják alá a múlt héten közzétett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) adatok is. Ezek szerint a német feldolgozóipar szeptemberben az elmúlt egy év leggyorsabb ütemében zsugorodott, amit a termelés, az új megrendelések és a foglalkoztatás erőteljes visszaesése okozott.

A német gazdaság nehéz helyzetben van, a GDP lassan három éve stagnál, az ipar kifejezetten gyengén teljesít. A ciklikus nehézségek (megugrott energiaárak, magas kamatok, gyenge külső kereslet) mellett strukturális problémák is nehezítik az ipar helyzetét, mint az energetikai átállás, valamint az átalakuló autóipar.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×