eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Austria, Salzburg, June 22,2012: Selective focus on a display with Mozartkugeln (Mozart Balls) It was created by the Salzburg confectioner, Paul Fürst, in 1890 and named after Wolfgang Amadeus Mozart. The Mirabell firm, based in Grödig near Salzburg, chose the name, “Real Salzburg Mozartkugeln
Nyitókép: OldGreyMan/Getty Images

Most aztán tényleg vége egy legendás édességgyárnak

A bezárás szélére került a Salzburg Chocolate édességgyártó.

Két és fél évvel a grödigi székhelyű Salzburg Chocolate édességgyártó fizetésképtelensége után a cég a bezárás szélén áll – írja az economx.hu a Der Standard cikke alapján.

Az üzemet az év végén bezárják, a lépésről hétfőn tájékoztatták az alkalmazottakat, a beszállítókat és a nagyobb ügyfeleket.

A cég először 2021 novemberében ment csődbe. A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában a romániai KEX-csoport vette át a salzburgi üzemet, a szerkezetátalakítási tervet akkoriban a többség elfogadta, de a termelés egy részét 2022 decemberében leállították, és 25 alkalmazottat már akkor elbocsátottak.

A Salzburg Chocolate a nyersanyagárak jelentős emelkedését – a kakaó ára megháromszorozódott –, az egyik legnagyobb vevővel való együttműködés megszűnését és a túlságosan nagy gyártóhelyet említi a végeredmény okaként. Mindez „gazdaságilag lehetetlenné teszi a termelés hosszú távú folytatását”.

Az itt gyártott Mirabelle Mozart-golyó védjegyének tulajdonosa, az amerikai Mondelez a kronen.at szerint közölte: lesz megoldás az európai gyártás folytatására.

Érdekesség, hogy Mozart-golyóból többféle változat is létezik, miután az eredetit 1890-ben megalkotó salzburgi cukrász, Paul Fürst nem védette le a Mozart-golyó nevet. Az azóta már "Original Salzburger Mozartkugeln" névre átkeresztelt, gömb alakú édességet azóta is kézzel gyártják. Belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyó található, vastag nugátkrém réteggel körbevéve, mindezt pedig csokoládéba mártják. Kék-ezüst sztaniolba csomagolják. A Fürst cukrászdában a mai napig kézzel gyártott édesség csak Salzburgban, és ott is csak négy cukrászdában kapható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×