eur:
385.85
usd:
354.98
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Getty Images/Cavan Images

Felfutott a használt elektromos autók piaca, újabb támogatás jöhet a vásárlásukra

Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint tisztán elektromos gépkocsikból idén már csaknem hétezer állt forgalomba Magyarországon, márciusban rekord is született. Ezek egy része használt autó – mondta el az InfoRádióban a Villanyautósok.hu főszerkesztője.

Rekordot döntött a zöld rendszámos autók (használt import és új járművek) kiadása az idei év első négy hónapjában. Új rekord is született márciusban, 2920 autóra került ilyen rendszám. Az első negyedévben forgalomba állt 10 088 zöld rendszámos járműből 6723 volt tisztán elektromos, tehát körülbelül a kétharmada – sorolta az eredményeket az InfoRádióban Antalóczy Tibor, a Villanyautósok.hu főszerkesztője.

Erőteljesen fejlődik már a használt elektromos autók piaca is, annyira, hogy

az idei év első négy hónapjában forgalomba helyezett tisztán elektromos autóknak mindössze a 44 százaléka volt új,

a többi nagy valószínűséggel használtan érkezett az országba.

Mint a szakember megjegyezte, az év első néhány hónapja az utóbbi években mindig erős volt, de idén jelen voltak más tényezők is, amelyek újra beindították a tavaly egyébként inkább oldalazó bővülést.

"Idén beindult egy új állami támogatási program, amely cégeknek biztosít forrást ahhoz, hogy tisztán elektromosra cseréljék a járműflottájuk egy részét, akár személyautókat, akár kisteherautókat vagy buszokat. Ez lehetett az egyik olyan tényező, ami hozzájárult a növekedéshez. Ehhez a programhoz kapcsolódóan pedig az egyik márkának volt egy egyszeri akciója, amiben gyakorlatilag az összes idén újként eladott tisztán elektromos autónak a 12 százalékát tudták egyetlen modellből kiszolgálni. Persze ez egy egyszeri tétel, de ez is egy lökést adott a piacnak. Mindemellett az emelkedéshez hozzájárulhat a vásárlók jövőbe vetett hitének javulása, ami miatt ismét elkezdtek használt autókat is vásárolni, és ezek között elég nagy arányban találhatók meg most már az elektromos autók" – sorolta Antalóczy Tibor.

Mint mondta, folytatódhat a növekedés az elektromos autók piacán. 2023-ban az összes újként eladott autó 5,1 százaléka volt tisztán elektromos, ez a szám most már az első négy hónapban 7,3 százalék, vagyis növekszik a tisztán elektromos autók iránti igény. A szakember a trend folytatódását várja az év hátralévő részében, akár még ennél magasabb szinten is.

Uniós program indulhat

Egy pénteki konferencián Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Portfolio beszámolója szerint arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökségét szeretné felhasználni az elektromobilitás támogatására, ami európai szintű infrastruktúra-fejlesztést, vállalati támogatást és lakossági ösztönzést egyaránt jelentene.

Nemcsak az új, hanem a használt elektromos autók vásárlását is ösztönöznék,

ennek pedig kulcseleme lenne egy olyan szabvány kialakítása, amely azt mutatná, milyen állapotban van a használt autók akkumulátora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Török Ferenc: nem hiszem, hogy ezt lehetett volna ennél jobban csinálni

A kétszeres olimpiai bajnok az InfoRádióban elmondta: nagyon büszke arra, hogy tagja lehetett a veretlenségét hét éven keresztül megőrző férfi öttusacsapatnak, szövetségi kapitányként pedig a gyerekeiként tekintett a sikert sikerre halmozó Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila trióra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×