eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Doctor and patient in ophthalmology clinic
Nyitókép: Zorica Nastasic/Getty Images

Egyre drágább a látás Magyarországon, százezreket érint

Két év alatt közel 50 százalékkal kerülnek többe a szemüveglencsék és 25 százalékkal a keretek, de a kontaktlencsék is 15 százalékot drágultak, és sajnos az áremelkedés 2024-ben sem áll le.

Az egyik legnagyobb hazai webshop alapítója szerint a hazai árak nagyban függenek a forint árfolyamától - írja a Pénzcentrum. Hozzáteszik, hogy egyre többen halogatják emiatt a szemüvegvásárlást.

Tavaly februárhoz képest idén februárban 30 százalékkal drágultak átlagosan a szemüveglencsék, a keretek pedig közel 7,3 százalékkal kerültek többe, mint egy hónappal korábban. A KSH adatai szerint februárban átlagosan 25 490 forint volt a lencsék ára, a kereteké 16 100 forint.

Ez a két évvel ezelőtti, 2022 februári adatokhoz képest 47, illetve közel 25 százalékos emelkedés.

A kontaktlencsések valamivel jobban jártak, ugyanis ezek átlagára az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal csökkent a KSH szerint, és a két évvel korábbi árszínvonallal összehasonlítva is csak 14,1 százalékos a drágulás.

Kis Arnold, a Magyar Optikus Ipartestület elnöke a lap kérdésére kijelentette: átlagosan az infláció mértékével megegyező áremeléssel mindenképp számolhatnak 2024-ben azok, akik szemüveget, kontaktlencsét vásárolnak. Azt is hozzátette, hogy vannak gyártók, kereskedők, akik kevesebbet érvényesítenek, de ha a teljes fogyasztói kosarat nézzük, akkor érezhető a drágulás - amelynek szerintük az üteme lassabb, mint az előző éveké.

Viszont még így is jelentősen nő az üzletek száma. Számos új szereplő jelent meg nem csak a kis optikák körében, de a nagyobb láncok is kaptak versenytársakat. A lap kérdésére kifejtette, szerintük nem tapasztalható, hogy a vásárlók lejjebb adtak igényeikből és az olcsóbb termékek felé fordultak.

Valner Szabolcs, az eOptika alapítója szerint a piacot alapvetően három tényező mozgatja: egyfelől a piac alapvetően euró vagy dollár árazású, így a forint árfolyamváltozása a legnagyobb egyedi tényező az árkilengéseknél. Úgy véli, míg tavaly előnyös volt, ebben az évben biztosan árfelhajtó jellegű az árfolyamváltozás szerepe. A drágulást az is hajthatja, hogy a márkás termékek gyártói évről évre emelik áraikat, hiszen ez elvárt tőzsdén jegyzett cégeknél és megengedhető relatív árrugalmas termékeknél.

A harmadik, és egyben 2024-ben a legjelentősebb tényező a kereslet visszaesése, valamint a jelentős eltolódás az olcsóbb, vagy akciósabb termékek felé. Ez visszafogottabb áremelésre kényszeríti azt, aki egyébként normális piaci körülmények között magasabb százalékkal emelne. Ennek tükrében mi azt várjuk, hogy idén is várhatóan 5-10 százalékkal fognak emelkedni a termékek árai - fogalmazott az eOptika alapítója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×