eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Csődhelyzetbe került az ország egyik jelentős sertésfeldolgozója

A hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége jelentett egyszerre csődöt a múlt héten.

A Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is csődöt jelentett - írta meg a 24.hu. A portál összeállítása szerint egy közepes méretű, összességében bőven 10 illiárd forint feletti forgalmú, állami támogatásokat is elnyerő, közepes, feltörekvő piaci szereplő fizetőképessége rendült meg.

A cég honlapja szerint 3500 hektár földön folyt a gazdálkodás; 45 ezer tonna takarmány, 8 sertéstelep, 8 ezer koca, 140 ezer hízó, 6 millió adag étel – írták, számokba sűrítve a csoport tevékenységét. Maguk termelték meg a takarmányt és tenyésztették, vágták az állatokat, de a feldolgozást, értékesítést is a cég végezte. A honlapon annyi olvasható, hogy a webshop működése szünetel.

A lap elérte ifjabb Kurucz Ferencet, aki egyedüli tulajdonosa a cégeknek. Elmondása szerint a csődhelyzetet az okozta, hogy a termelés megnehezítette az afrikai sertéspestis miatti piaci zavar, a koronavírus-járvány, az ellátási láncok zavara, valamint a drasztikus áremelkedés. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet.

A 24.hu ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a Hajdú-Bihari Kurucz cég az utóbbi években a vágás-feldolgozás irányába erősített, de túl gyors volt a növekedés, és a cég tetemes banki adósságot halmozott fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×