INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

sertéspiac

feldolgozott élelmiszer

csőd

gazdaság

Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)

Csődhelyzetbe került az ország egyik jelentős sertésfeldolgozója

Infostart

A hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége jelentett egyszerre csődöt a múlt héten.

A Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is csődöt jelentett - írta meg a 24.hu. A portál összeállítása szerint egy közepes méretű, összességében bőven 10 illiárd forint feletti forgalmú, állami támogatásokat is elnyerő, közepes, feltörekvő piaci szereplő fizetőképessége rendült meg.

A cég honlapja szerint 3500 hektár földön folyt a gazdálkodás; 45 ezer tonna takarmány, 8 sertéstelep, 8 ezer koca, 140 ezer hízó, 6 millió adag étel – írták, számokba sűrítve a csoport tevékenységét. Maguk termelték meg a takarmányt és tenyésztették, vágták az állatokat, de a feldolgozást, értékesítést is a cég végezte. A honlapon annyi olvasható, hogy a webshop működése szünetel.

A lap elérte ifjabb Kurucz Ferencet, aki egyedüli tulajdonosa a cégeknek. Elmondása szerint a csődhelyzetet az okozta, hogy a termelés megnehezítette az afrikai sertéspestis miatti piaci zavar, a koronavírus-járvány, az ellátási láncok zavara, valamint a drasztikus áremelkedés. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet.

A 24.hu ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a Hajdú-Bihari Kurucz cég az utóbbi években a vágás-feldolgozás irányába erősített, de túl gyors volt a növekedés, és a cég tetemes banki adósságot halmozott fel.

Nyitókép: CRAIG LASSIG
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018