eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának ünnepélyes átadásán a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. Az okiratok átvétele után a kormánymegbízottak letették hivatali esküjüket.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fontos 30 éves megállapodást szüntetne meg a kormány Norvégiával

1991-ben írta alá a két ország a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló egyezményt, ez szűnhet meg.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az alábbi kormányhatározat.

„Magyarország Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a Magyar Köztársaság Kormánya
és a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló
megállapodás megszűnéséről szóló Megállapodás szövegének végleges megállapítására adott
felhatalmazásról” – és ez csak a címe.

A kormányhatározatot Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi.

A 24.hu pontokba szedte belőle a legfontosabbakat:

  • A kormány egyetért a két ország között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás megszűnéséről szóló megállapodás bemutatott szövegével.
  • Felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a bemutatott szöveg végleges megállapítására.
  • Felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki.
  • Elfogadja a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendeli a megállapodás szövegének végleges megállapítását követően annak az Országgyűléshez történő benyújtását. A törvényjavaslat előadójának a külgazdasági és külügyminisztert jelöli ki.

A határozat alapján

a kormány meg akarja szüntetni a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről Oslóban, 1991. április 8-án aláírt megállapodást.

Erről már valamilyen szöveg is született, hiszen azt a kormánynak bemutatták, azzal egyetértett.

A lap felidézi, hogy a vita Norvégiával azzal kezdődött, hogy az Orbán-kormány nyolc éve ellenőrzése alá akarta vonni a Norvég Alap civileknek járó pénzeinek elosztását. Norvégia inkább felfüggesztette a támogatást, Magyarország jelentős pénztől esett el. Tavaly a Magyar Közlönyben ezért az is megjelent, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak, nem tesz eleget kötelezettségeinek, azért Orbán Viktor felkérte minisztereit, tegyék meg a szükséges lépéseket.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×