eur:
387.82
usd:
358.23
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Így töltődtek a magyar gáztározók a piaci küzdelmek közepette

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május havi földgázpiaci riportja.

A háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A megelőző hónapokban a magasabb LNG- és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt, májusban viszont 5 százalékkal csökkent az elérhető összes forrás nagysága – írja keddi sajtóközleményében a hivatal.

Az orosz import előző havi csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal, ami együtesen 220 TWh csökkenést hozott az Európába szállított volumenekben.

A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június 1-től a holland és dán szállítást is korlátozzák, összesen évi 80 TWh volumenben, ami valószínűleg fontossá újabb LNG-szállítmányok érkezését. E tekintetben egyébként jó hír, hogy Kínában csökkent az LNG-kereslet - mondta az InfoRádióban Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Az orosz vezetékek forgalma (mekh.hu)
Az orosz vezetékek forgalma (mekh.hu)

Átmenetileg mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok és telítődtek az európai LNG terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-kereslet. Mindezek a hatások megjelentek a spot és a rövidebb távú határidős termékek árában is. Ugyanakkor a jövő évi termék ára tovább emelkedett, mivel

a piaci szereplők legkorábban 2024-25-re várják,

hogy az orosz földgáz helyettesítésére rendelkezésre álló pótlólagos források – LNG-cseppfolyósító és -fogadó infrastruktúrafejlesztések –, valamint az uniós keresletcsökkentő intézkedések már érdemben hozzá tudnak járulni a piaci szűkösség mérsékléséhez.

A MEKH arra is kitér, hogy az európai kereslet-visszaesésnek köszönhetően, a források csökkenése ellenére is, az unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal magasabb volt, mint egy éve.

Hazánkban szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás: a felhasználás 32 százalékkal csökkent, a magasabb hőmérséklet hatásától megtisztítva is 15 százalékos volt a kereslet visszaesése. A hazai piacra érkező nettó import 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Így

májusban 48 százalékkal többet sikerült betárolni, mint a megelőző év azonos hónapjában.

A régió tárolóiban májusban Ausztriát és Romániát kivéve alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában.

A részletes jelentés a MEKH honlapján olvasható.

Májusban a betároltmennyiség (7TWh) 48 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában (4,73TWh). A tárolók 20,76 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 30,1 százalékon állt. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén a 2019. és 2020. évi, kínálati bőséggel jellemezhető kimagasló szintekhez képest jóval alacsonyabb volt, azonban a havi betárolt mennyiség meghaladja a megelőző 5 év májusára jellemzőt. (mek.hu)
Májusban a betárolt mennyiség (7TWh) 48 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában (4,73TWh). A tárolók 20,76 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 30,1 százalékon állt. Magyarországon 2,3 milliárd köbméter gáz van a tározókban. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén a 2019. és 2020. évi, kínálati bőséggel jellemezhető kimagasló szintekhez képest jóval alacsonyabb volt, azonban a havi betárolt mennyiség meghaladja a megelőző 5 év májusára jellemzőt. (mekh.hu, InfoRádió)

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz (mekh.hu)
Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz (mekh.hu)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×