INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

mekh

földgáz

eu

gáztározó

gáztartalék

ukrajna

lng

Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background

Így töltődtek a magyar gáztározók a piaci küzdelmek közepette

Infostart

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május havi földgázpiaci riportja.

A háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A megelőző hónapokban a magasabb LNG- és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt, májusban viszont 5 százalékkal csökkent az elérhető összes forrás nagysága – írja keddi sajtóközleményében a hivatal.

Az orosz import előző havi csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal, ami együtesen 220 TWh csökkenést hozott az Európába szállított volumenekben.

A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június 1-től a holland és dán szállítást is korlátozzák, összesen évi 80 TWh volumenben, ami valószínűleg fontossá újabb LNG-szállítmányok érkezését. E tekintetben egyébként jó hír, hogy Kínában csökkent az LNG-kereslet - mondta az InfoRádióban Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Az orosz vezetékek forgalma (mekh.hu)
Az orosz vezetékek forgalma (mekh.hu)

Átmenetileg mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok és telítődtek az európai LNG terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-kereslet. Mindezek a hatások megjelentek a spot és a rövidebb távú határidős termékek árában is. Ugyanakkor a jövő évi termék ára tovább emelkedett, mivel

a piaci szereplők legkorábban 2024-25-re várják,

hogy az orosz földgáz helyettesítésére rendelkezésre álló pótlólagos források – LNG-cseppfolyósító és -fogadó infrastruktúrafejlesztések –, valamint az uniós keresletcsökkentő intézkedések már érdemben hozzá tudnak járulni a piaci szűkösség mérsékléséhez.

A MEKH arra is kitér, hogy az európai kereslet-visszaesésnek köszönhetően, a források csökkenése ellenére is, az unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal magasabb volt, mint egy éve.

Hazánkban szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás: a felhasználás 32 százalékkal csökkent, a magasabb hőmérséklet hatásától megtisztítva is 15 százalékos volt a kereslet visszaesése. A hazai piacra érkező nettó import 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Így

májusban 48 százalékkal többet sikerült betárolni, mint a megelőző év azonos hónapjában.

A régió tárolóiban májusban Ausztriát és Romániát kivéve alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában.

A részletes jelentés a MEKH honlapján olvasható.

Májusban a betároltmennyiség (7TWh) 48 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában (4,73TWh). A tárolók 20,76 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 30,1 százalékon állt. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén a 2019. és 2020. évi, kínálati bőséggel jellemezhető kimagasló szintekhez képest jóval alacsonyabb volt, azonban a havi betárolt mennyiség meghaladja a megelőző 5 év májusára jellemzőt. (mek.hu)
Májusban a betárolt mennyiség (7TWh) 48 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában (4,73TWh). A tárolók 20,76 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 30,1 százalékon állt. Magyarországon 2,3 milliárd köbméter gáz van a tározókban. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén a 2019. és 2020. évi, kínálati bőséggel jellemezhető kimagasló szintekhez képest jóval alacsonyabb volt, azonban a havi betárolt mennyiség meghaladja a megelőző 5 év májusára jellemzőt. (mekh.hu, InfoRádió)

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz (mekh.hu)
Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz (mekh.hu)

Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Kapcsolódó hang

Gáztározók töltöttsége - MEKH
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018