eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Oil and Gas Industry Worker. Engineer working on pipeline equipment for oil and gas company.
Nyitókép: Zoran Orcik/Getty Images

Kormányülés: annyi földgázt kell vennie az MVM-nek, amennyit csak tud

Csurig töltik az összes gáztározót - Szijjártó Péter beszélt a részletekről.

A szerdai kormányülésen az a döntés született, hogy az MVM és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség felhatalmazást kap rá, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő hosszútávú szerződéseken felül vásároljon földgázt, "addig a fizikai határig, amit még be lehet tárolni Magyarországon".

A kormány a piacokról maximálisan megvásárolható - és tárolható - mennyiség beszerzésére adott felhatalmazást annak érdekében, hogy a majdani fütési szezon kezdetére maximális legyen az energiaellátási biztonság Magyarországon - mondta el a külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek.

Szijjártó Péter hozzátette, jelenleg a magyarországi földgáztárolók "40 százalékos szint föllötti" telítettségűek.

Az Oroszországból érkező szállításokkal és az Északi Áramlat gázvezeték karbantartás miatti, július 11-ig tartó leállásával kapcsolatban elmondta: az ilyen tervezett munkákra előre felkészülnek, ez nem jelent gondot.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarországra már főként a Török Áramlat vezetéken jön földgáz. "Nagyjából naponta 30 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra jelenleg és ennek több mint a fele, 16,5 millió köbméter, már a Török Áramlaton, tehát a déli útvonalon érkezik, Szerbiából lép át Magyarországra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×