eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Nyitókép: Pixabay.com

IMF: visszaesik a növekedés, de recesszió nem lesz az Egyesült Államokban

Az IMF legfrissebb becslése szerint idén az amerikai hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékkal nő az áprilisban várt 3,7 százalék, és a tavaly októberben előre jelzett 5,2 százalék helyett.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.

A washingtoni székhelyű szervezet szerint jövőre az amerikai gazdaság teljesítménye az eddig várt 2,3 százalék helyett 1,7 százalékkal nő, 2024-ben pedig már csak 0,8 százalék lehet a GDP bővülése.

Az IMF arra számít továbbá, hogy az idei utolsó negyedévben a tizenkét havi infláció 5,4 százalék lesz, majd 2023 utolsó három hónapjában ez a szám 2 százalékra, 2024 utolsó három hónapjában pedig 1,8 százalékra mérséklődik.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten 75 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot, miután az inflációs ráta májusban meglepetésre 41 éves csúcsra, 8,6 százalékra gyorsult.

A munkanélküliség az idei 3,2 százalékról jövőre 4,4 százalékra, 2024-ben pedig 4,8 százalékra nő az IMF legújabb előrejelzése szerint.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×