eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György előállt az ígért kétéves stabilizációs csomaggal

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint több egyensúly is megbomlott, de van megoldás.

Matolcsy György korábbi ígéreteinek megfelelően a Magyar Nemzeti Bank közzétette programjavaslatát a fenntartható egyensúlyról és felzárkóztatásról, a 144 pontot tartalmazó paksaméta ezt követően a kormány asztalára kerül.

A Portfolio.hu összefoglalója szerint a munkát a piaci egyensúly megbomlását jelző elszállt infláció, a költségvetési egyensúly megbomlását jelző magas hiány és államadósság, valamint az elromlott külső pozíciók indokolták.

A jegybankelnök három feladatot nevezett meg:

  1. egyensúly helyreállítása
  2. versenyképességi fordulat végrehajtása
  3. intenzív növekedési pályára való sikeres átállás

Szerinte mindehhez kiadásokat kell csökkenteni, beruházásokat halasztani vagy törölni, illetve beindítani egy kétéves programot: költségvetési konszolidációval, sérülékenységcsökkentő intézkedésekkel, gyorsan megszerzett uniós forrásokkal.

Arra is figyelmeztetett, hogy idén beszakadt a demográfia.

Fontosnak nevezte, hogy minden kormányzati döntést előzzenek meg mérések, sürgette, hogy legyen új, zöld "energiamix", amely biztonságos ellátáshoz vezet, valamint legyen digitális az állam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×