INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

inflláció

statisztika

válság

németország

Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration

Gyorsult a németországi infláció februárban

Infostart / MTI

 Az inflációs ráta Németországban az előzetes adattal megegyezően 5,1 százalék volt februárban a januári 4,9 százalék után a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatai szerint. A fogyasztói árak havi bázison 0,9 százalékkal emelkedtek februárban.

Az inflációt a kínálati szűk keresztmetszetek miatt a termelői árak évi 25,0 százalékos növekedése befolyásolta, különösen az energiatermékeknél.

"A koronavírussal kapcsolatos hatásokat egyre inkább háttérbe szorítják az Ukrajna elleni orosz támadás hatásai" - hangsúlyozta Georg Thiel, a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke.

"A jelenlegi áremelkedések, különösen az ásványolajtermékek esetében, még nem tükröződnek a 2022. februári eredményekben."

Az árucikkek árai összességében 7,9 százalékkal emelkedtek 2021 februárjától 2022 februárjáig. Különösen az energiatermékek drágultak az inflációt meghaladó mértékben, 22,5 százalékkal februárban a januári 20,5 százalék után. Egy év alatt az üzemanyagárak 25,8 százalékkal, a háztartási energiaárak pedig 20,8 százalékkal emelkedtek. A könnyű fűtőolaj 52,6 százalékkal, a földgáz, 35,7 százalékkal és a villamos energia 13,0 százalékkal drágult.

Az energiatermékek áremelkedését több tényező is befolyásolta: a válsággal kapcsolatos hatásokon kívül a szén-dioxid-adó is éreztette hatását, amely az év elején tonnánként 25 euróról 30 euróra emelkedett.

Az élelmiszerárak 2022 februárjában 5,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, januárhoz képest pedig 5,0 százalékkal. A fogyasztóknak különösen a friss zöldségekért, 11,0 százalékkal, valamint a tejtermékekért és a vajért, 6,7 százalékkal kellett többet fizetniük. Az energia és az élelmiszerek mellett a növények és virágok 8,7 százalékkal, a járművek 7,8 százalékkal és a kávétermékek 6,7 százalékkal érezhetően drágultak.

Összességében a fogyasztási cikkek 10,5 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek pedig 3,0 százalékkal emelkedtek.

Az energia nélkül az inflációs ráta februárban 3,3 százalék, az energia és az élelmiszerek nélkül 3,0 százalék lett volna.

A szolgáltatások árai összességében februárban 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában és így az általános infláció alatt maradtak.

A fogyasztói árak januárhoz képest februárban 0,9 százalékkal emelkedtek. Ismét drágultak az energiatermékek, 3,1 százalékkal, különösen a könnyű fűtőolajért kellett többet fizetni, 7,0 százalékkal és az üzemanyagokért, 3,8 százalékkal. Az élelmiszerárak is emelkedtek, 1,0 százalékkal, ezen belül a zöldségárak 3,9 százalékkal. A szervezett utazások ára 9,4 százalékkal nőtt.

Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018