eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: YouTube/Magyar Nemzeti Bank

Virág Barnabás: megengedhetetlen, hogy a banki betéti kamatok nem követik az alapkamatot

Az MNB alelnöke azt sejttette, hogy az idei 5,1 százalékos inflációs előrejelzését felfelé módosíthatja a jegybank.

Az infláció megugrása nem magyar sajátosság – hangsúlyozta az Indexnek adott interjúban Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke, aki szerint rendkívüli időszakban vagyunk, nemcsak Magyarország, de az egész világ is. Várhatóan felfelé kell majd módosítani az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzéseket, de konkrét számot nem kívánt mondani.

A 7,9 százalékos januári inflációs adatról azt mondta, mindenkinek meglepetést jelentett, de az infláció gyors emelkedése globális jelenség, és a magyar adat a régióban még az alacsonyabbak közé tartozik. Az okok között említette, hogy koronavírus-járvány időszakában általános gyakorlat volt, hogy a költségvetések öntötték a pénzt a gazdaságba, miközben a jegybankok nagyon támogató és laza monetáris politikát tartottak fönn. Ez a globális szintű gazdaságpolitika adódik hozzá a koronavírus-járványban fellépő olyan kínálati problémákhoz. Ez a két hatás adódik most össze, ennek látjuk az inflációs következményeit mindenütt – magyarázta.

"Rendkívüli időszakban vagyunk. Nemcsak Magyarország, de az egész világ is. A januári adatok szinte mindenhol jelentősen magasabbak voltak, mint a várt. Ez egy olyan időszak, ami az elmúlt 100 évben nem volt. A gyorsan változó körülmények hetente írják felül az előrejelzéseket" – mondta Virág Barnabás, hozzátette, biztos abban, hogy a fordulat elhúzódik, lejtmenet helyett sokkal inkább több hónapig tartó oldalazásra kell számítani.

A jegybank 5,1 százalékos inflációra számított 2022-ben, de

a beérkezett adatok alapján a felfelé mutató kockázatok erősödtek,

de még korainak tartotta, hogy konkrét új célszámot jelöljön meg.

Az MNB alelnöke azt kifogásolta, hogy miközben az elmúlt hónapokban összesen már 355 bázisponttal emelkedett az irányadó kamat – 0,75-ről 4,3 százalékra –, eddig mindössze 120 bázisponttal emelkedtek a lakossági lekötött betétek kamatai.

"A jegybanki kamatemelésnek alig a harmada jelent meg a lakossági banki betéteknél kamatemelkedésként, azt gondolom, hogy ez megengedhetetlen folyamat"

– jelentette ki, és hozzátette, azért emelik a kamatot, hogy ezzel ösztönözzék a megtakarításokat, és ha nem történik változás, akkor ezen a téren gazdaságpolitikai lépésekre is sor kerülhet.

A lakossági megtakarítások közel harmada olyan eszközben van, aminek semmilyen védettsége nincs az inflációval szemben – a magas infláció miatt két év alatt az emberek reálértéken ezeknek a megtakarításoknak a tizedét veszítik el – figyelmeztetett.

Az interjúban Virág Barnabás beszélt még a növekedési várakozásokról, a zöld hitelezésről és a Revolut magyarországi helyzetéről is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×