eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexel.com

Az államkincstár sem kicsit örül annak, ha pörög az ingatlanpiac

Nőnek az árak, nő a forgalom, nő az illetékbevétel is.

Kis megtorpanás után az idei évben ismét nőtt a lakáseladások száma, és az ingatlanok ára is, emiatt megugrottak az illetékbevételek - ismerteti pénteki számában a Világgazdaság.

A gazdasági napilap a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva azt írja, hogy a közzétett mérlegek szerint idén július végéig 126,6 milliárd forintnyi illetékbefizetés érkezett be a kincstárba, több mint 9 milliárd forinttal meghaladva a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatot.

Az emelkedés azért különösen meglepő, mert a kormány egyébként 2021-re az előző évinél kisebb illetékbevétellel számolt a költségvetésben. Míg 2020-ban 207,2 milliárd forint folyt be, addig az idei büdzsében 194,1 milliárd forint a törvényi előirányzat.

Július végéig tehát ennek már a 65 százalékát sikerült teljesíteni, ami jobb eredmény a tavalyi adatnál, amikor ugyanezen időszakban csak az előirányzat 56 százaléka érkezett be az államkasszába.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2021 első negyedévében kicsivel több, mint húszezer lakás talált gazdára, ez 15 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában eladott ingatlanok száma. A lakáseladási hullám az elmúlt tíz évre nézve 2018-ban érte el a csúcsát 163 ezer eladott ingatlannal, de még ez is elmarad a 2007-es adatokhoz képest. Akkor 191 ezer lakást értékesítettek, de az utána következő válság alaposan visszavetette a piacot.

A lakások száma mellett az áruk is növekedett az elmúlt időszakban. Ugyan 2020-ban a KSH kimutatásai szerint volt egy jelentős lassulás, 2021 első negyedévében ugyanakkor egy erőteljes korrekció történt. A növekvő számú eladást az előző negyedévhez képest 5,8 százalékos áremelkedés kísérte a használt lakások és ugyanilyen mértékű drágulás az új lakások körében. Az előző év azonos időszakához képest pedig 11 százalékkal lettek magasabbak az újlakásárak, miközben az új lakások eladása a kétszeresére nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - olvasható a Világgazdaságban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×