eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Various of ice cream flavor in cones blueberry ,strawberry ,pistachio ,almond ,orange and cherry setup on dark stone background . Summer and Sweet menu concept.
Nyitókép: kerdkanno/Getty Images

Ha 200 forint közeli a fagylalt, kezdhet gyanakodni

Kiderült, hogy másfél évvel a pandémiás helyzet után mennyire kell a zsebünkbe nyúlni, ha néhány gombóccal el akarunk fogyasztani a hűsítő finomságból.

Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300-350-re kúszott fel, és a növekedés az idei évben is borítékolható volt.

„Minden évben, ha csak egy keveset is, de még mindig emelkedik a fagylalt ára. Ugyanakkor pozitív változások se hallgassuk el,

a megemelkedett árhoz, a legtöbb helyen jobb minőség is párosul.

Az egyik választható út, hogy minőségi terméket kínáljunk, minőségi áron” – fogalmazott a Növekedés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

Mint magyarázta, a nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei euró/forint–árfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni. A szakember arra is kitért, hogy az elmúlt pár év hektikus időjárása a magyar gyümölcsre is rányomta bélyegét, ezért a fagylaltkészítők kénytelenek külföldi cégek fagyasztott termékeivel megoldani a folyamatos utánpótlást.

„A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is láttam már idén fagylaltot kínálni”

– mondta ipartestület elnöke, aki szerint az árra a bérköltségek drasztikus emelkedése is hatással van. Vagyis, ha valóban kézműves, minőségi fagylaltot kínál egy fagylaltozó, vagy cukrászda, akkor ahhoz, hogy nyereséges legyen, minimum 300 forintért kell kínálnia a fagyit, különben nem marad talpon hosszú távon.

Ha nagyon olcsó, 200 forint körüli fagylalttal találkozunk, akkor kezdjünk el gyanakodni,

tanácsolja Erdélyi Balázs, mivel ennyi pénzért valószínűleg csak mesterséges aromákat és ételszínezéket kapunk. Nem beszélve arról, hogy az adalékanyagoknak is a megengedett többszörösét használják fel általában, hogy minél több levegőt tudjanak megkötni és ezzel extra nagy térfogatnövekedést tudnak elérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×