eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk
25 March 2019, Bremen, Bremerhaven: Sebastian DemtrĂśder, scientific assistant at the Bremerhaven University of Applied Sciences, feeds flour beetle larvae with wheat bran in the research laboratory. Soya and fish meal as protein suppliers are central components of animal feed - and controversial. Insects could be an alternative. Photo: Carmen Jaspersen/dpa (Photo by Carmen Jaspersen/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Carmen Jaspersen/picture alliance/Getty Images

Kiderült, hogy akar-e a magyar ember rovarokat enni

A magyarok kétharmada elutasítja, hogy rovarokkal egészítse ki étkezési palettáját. Az Agroinform friss kutatása szerint a lakosság kevesebb mint 10 százaléka gondolja úgy, hogy feltétlenül szükség lenne a jövőben ilyen élelmiszerek bolti forgalmazására, a rovarfehérje takarmányozási célú felhasználásával kapcsolatban azonban megengedőbb.

Amint arról az Infostart is beszámolt, az Európai Bizottság májusban engedélyezte, hogy az EU-ban új élelmiszerként forgalmazzák a lisztbogár lárváit (a döntést Magyarország ellenezte). Az Agroinform felmérése szerint itthon csak a megkérdezettek ötöde nyitott a rovarok fogyasztására, a magyarok csaknem kétharmada feltétel nélkül elzárkózik ettől – ismertette a kutatás részleteit Polgárné Sarok Edit, az Agroinform szakújságírója.

Az elutasítás leggyakoribb oka 54 százalékban az undor, ugyanakkor a válaszadók mintegy 28 százaléka azt mondta, hogy a kulturális identitás miatt utasítja el ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását. A fenntarthatósági érvekkel szemben 13 százaléknyian a növényalapú fehéjetermelés felfuttatását említették alternatívaként. További 5 százalék pedig a vegetáriánus vagy vegán életmódjával nem tartja összeegyeztethetőnek a rovarok fogyasztását.

A megkérdezettek több mint fele szerint nemzedékváltásra lesz szükség ahhoz, hogy a rovarfehérje az emberi táplálkozás részévé válhasson, a jelenlegi lakosság ugyanis a válaszadók nagy része szerint kulturálisan képtelen az ilyen váltásra. A válaszadók 28 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy komoly marketinggel akár rövidebb idő alatt is elérhető lenne változás ezen a területen, 21 százalék pedig úgy gondolja – és erre van is alapjuk a szakújságíró szerint –, hogy ha a rovarból készült élelmiszer megfizethetőbb lesz, akkor hamarabb válik a társadalom számára elfogadhatóvá az ilyen élelmiszer fogyasztása

Bár nem fehérjepótlás céljából, de egyébként évtizedek óta fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek rovarokból készült élelmiszer-adalékokat tartalmaznak – emlékeztetett Polgárné Sarok Edit. A legelterjedtebb ezek közül a kármin nevű, nőstény pajzstetvekből kivont színezék, amelyet használnak például sajtokban, kolbászokban, gyümölcsjoghurtban, lekvárban és egyéb édességekben vagy akár szeszesitalokban is.

A rovarfehérje takarmánycélú hasznosításában megengedőbb a lakosság, 40 százalék utasítja el. A rovarfehérje azért lehet ezen a téren ígéretes alternatíva, mert a fehérjealapú takarmányból az EU és azon belül Magyarország is komoly importra szorul, továbbá tetemes mennyiségű hallisztet is felhasználunk. Erre jelentene részben megoldást rovarfehérje, a magyarok 10 százaléka azonban a felmérés szerint attól tart, emiatt a hús minősége eltér majd a megszokottól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×