Nagy István a Blikk érdeklődésére közölte, az agrártárca még vizsgálja, biztonságos-e a rovarfehérje. Az EU ugyan engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, de a döntést Magyarország ellenezte.
A tárcavezető a lapnak az elutasítást azzal magyarázta, hogy
a közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni.
„Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre.” Vagyis, amíg nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogják a rovarfogyasztást.
A miniszter hozzátette, ugyan előfordulhatnak termékek a magyar üzletekben, mert az engedély az EU egészére szól, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorúan ellenőrzi a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenését, illetve a tájékoztatást az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról.
Azokat a termékeket pedig, amelyek nem felelnek meg maradéktalanul az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli felhasználás, forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet. Az agárminiszter arra is kitért,
már kóstolt rovarból készült ételt, de úgy érzi, nem veszít semmit, ha ezt kihagyja az életéből.