eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikimedia Commons

Megvan a hungarocell hulladék ellenszere

Van, ami biztonságosan lebontja, és újrahasznosítja a világot elárasztó, ám nehezen újrahasznosítható polisztirolhabot is.

A háziasszonyoknak sok bosszúságot okozó közönséges lisztbogár lárvája az elmúlt években komoly figyelmet kapott, mint az élelmezésben és állati takarmányozásban is felhasználható alapanyag. A Stanford Egyetem kutatói újabb felhasználási területre bukkantak, kísérleteik szerint ugyanis a lisztbogár lárvája biztonságosan elfogyasztja, lebontja még a kémiai anyagokkal kezelt polisztirol habot, vagy más néven a hungarocellt is - idézi a Modern Farmer cikkét a magyarmezogazdasag.hu.

A hungarocell előállítása olcsó, emellett rendkívül hasznos szigetelő és csomagoló anyag, az újrahasznosítása azonban nem egyszerű, ráadásul drága is. A habot ráadásul gyakran egyéb kémiai anyagokkal (például égésgátlóval) kezelik bizonyos tulajdonságok elérése érdekében.

A kutatás eredményei szerint a lisztkukacok nemcsak, hogy elfogyasztották a hungarocellt, de az esetenként rákkeltő hatású kémiai anyagokat is biztonságosan kiválasztották.

Vagyis a hungarocellel etetett kukacok biztonságosan hasznosíthatóak például takarmányozási célra a továbbiakban, nem adják tovább a kémiai anyagokat.

A kutatók szerint ez egy olcsó és hatásos megoldás lehet a műanyag csomagolással kapcsolatos problémák kezelésére. De arra is felhívták a figyelmet, hogy a lárvák által kiválasztott égésgátló anyagok kezelése, ártalmatlanítása ettől még továbbra is megoldásra vár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×