eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Wikimedia Commons

Megvan a hungarocell hulladék ellenszere

Van, ami biztonságosan lebontja, és újrahasznosítja a világot elárasztó, ám nehezen újrahasznosítható polisztirolhabot is.

A háziasszonyoknak sok bosszúságot okozó közönséges lisztbogár lárvája az elmúlt években komoly figyelmet kapott, mint az élelmezésben és állati takarmányozásban is felhasználható alapanyag. A Stanford Egyetem kutatói újabb felhasználási területre bukkantak, kísérleteik szerint ugyanis a lisztbogár lárvája biztonságosan elfogyasztja, lebontja még a kémiai anyagokkal kezelt polisztirol habot, vagy más néven a hungarocellt is - idézi a Modern Farmer cikkét a magyarmezogazdasag.hu.

A hungarocell előállítása olcsó, emellett rendkívül hasznos szigetelő és csomagoló anyag, az újrahasznosítása azonban nem egyszerű, ráadásul drága is. A habot ráadásul gyakran egyéb kémiai anyagokkal (például égésgátlóval) kezelik bizonyos tulajdonságok elérése érdekében.

A kutatás eredményei szerint a lisztkukacok nemcsak, hogy elfogyasztották a hungarocellt, de az esetenként rákkeltő hatású kémiai anyagokat is biztonságosan kiválasztották.

Vagyis a hungarocellel etetett kukacok biztonságosan hasznosíthatóak például takarmányozási célra a továbbiakban, nem adják tovább a kémiai anyagokat.

A kutatók szerint ez egy olcsó és hatásos megoldás lehet a műanyag csomagolással kapcsolatos problémák kezelésére. De arra is felhívták a figyelmet, hogy a lárvák által kiválasztott égésgátló anyagok kezelése, ártalmatlanítása ettől még továbbra is megoldásra vár.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×