INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

rovar

fehérje

nébih

vizsgálat

erdős norbert

Fel kell készülni arra, hogy elszabadul a fehérjegyártás Európában is

Fel kell készülni arra, hogy elszabadul a "fehérjegyártás" Európában is

InfoRádió

A Nébih egy új vizsgálat során a növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerekről szeretne sokkal többet megtudni ahhoz, hogy a kormány kialakíthassa az álláspontját egy világfolyamatról.

Átfogó vizsgálatot indít az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok felderítésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Agrárminisztérium felkérésére, miután egyre több helyen engedélyezik ilyenek használatát (lásd az élő állatot sosem látott műhúsokat vagy az unióban egy fontos engedélyt a közelmúltban megkapó lisztkukac-élelmiszerek).

Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta, jelenleg még kevéssé ismert az alternatív fehérjéket tartalmazó élelmiszerek fehérje- és aminosav-tartalma, ennek a feltérképezése, értékelése, komplex vizsgálata, egy valós kép kialakítása a Nébih-vizsgálat feladata.

"Természetesen nem egy előre, 100 százalékig megírt forgatókönyv alapján zajlik a vizsgálat; a termékek jelölését, összetételét, hamisításra utaló nyomokat, az allergizációt fogjuk vizsgálni" – mondta.

Az alternatív fehérjék között vannak növényi eredetűek, amelyekkel kapcsolatban azonnal fel is hívta a figyelmet egy fontos dologra.

"Vannak olyan aminosavak, amelyeket az emberi szervezet képtelen előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezek minden hústermékben megtalálhatók, viszont a növények jelentős része nem tartalmazza ezt a kilenc aminosavat. Emiatt tehát

a növényeknél nincs teljes értékű fehérje sem."

A világon – elsősorban Ázsiában – igen elterjedt a rovarok fogyasztása, de ezek bevizsgálása nehéz, épp amiatt, mert a rovarok kitintől való megtisztítása korántsem egyszerű; ez is a vizsgálat tárgya.

Arra a kérdésre, hogy mennyire életszerű ma Magyarországon rovarokból előállított fehérjeforrásokkal találkozni az élelmiszerekben, Erdős Norbert azt válaszolta: haltakarmányok között használható ilyen termék, de marha, sertés takarmányában még nem, ám az unióban folyik erről gondolkodás, sőt, zajlik a jogszabályi előkészítés, amire fel kell készülni, az ezzel kapcsolatos álláspontot ki kell alakítani.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Vizsgálat az alternatív fehérjére - Erdős Norbert
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018