eur:
394.88
usd:
371.39
bux:
65655.92
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Fel kell készülni arra, hogy elszabadul a "fehérjegyártás" Európában is

A Nébih egy új vizsgálat során a növényi fehérjéket tartalmazó élelmiszerekről szeretne sokkal többet megtudni ahhoz, hogy a kormány kialakíthassa az álláspontját egy világfolyamatról.

Átfogó vizsgálatot indít az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok felderítésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Agrárminisztérium felkérésére, miután egyre több helyen engedélyezik ilyenek használatát (lásd az élő állatot sosem látott műhúsokat vagy az unióban egy fontos engedélyt a közelmúltban megkapó lisztkukac-élelmiszerek).

Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta, jelenleg még kevéssé ismert az alternatív fehérjéket tartalmazó élelmiszerek fehérje- és aminosav-tartalma, ennek a feltérképezése, értékelése, komplex vizsgálata, egy valós kép kialakítása a Nébih-vizsgálat feladata.

"Természetesen nem egy előre, 100 százalékig megírt forgatókönyv alapján zajlik a vizsgálat; a termékek jelölését, összetételét, hamisításra utaló nyomokat, az allergizációt fogjuk vizsgálni" – mondta.

Az alternatív fehérjék között vannak növényi eredetűek, amelyekkel kapcsolatban azonnal fel is hívta a figyelmet egy fontos dologra.

"Vannak olyan aminosavak, amelyeket az emberi szervezet képtelen előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezek minden hústermékben megtalálhatók, viszont a növények jelentős része nem tartalmazza ezt a kilenc aminosavat. Emiatt tehát

a növényeknél nincs teljes értékű fehérje sem."

A világon – elsősorban Ázsiában – igen elterjedt a rovarok fogyasztása, de ezek bevizsgálása nehéz, épp amiatt, mert a rovarok kitintől való megtisztítása korántsem egyszerű; ez is a vizsgálat tárgya.

Arra a kérdésre, hogy mennyire életszerű ma Magyarországon rovarokból előállított fehérjeforrásokkal találkozni az élelmiszerekben, Erdős Norbert azt válaszolta: haltakarmányok között használható ilyen termék, de marha, sertés takarmányában még nem, ám az unióban folyik erről gondolkodás, sőt, zajlik a jogszabályi előkészítés, amire fel kell készülni, az ezzel kapcsolatos álláspontot ki kell alakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×