eur:
394.96
usd:
363.37
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Wikimedia Commons

Nem eszik olyan forrón a „lisztkukac-kását”

Egyelőre még várni kell arra, hogy a közönséges lisztbogár lárvájának felhasználásával készüljenek élelmiszerek az Európai Unióban. Noha az európai szakhatóság emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a rovart, az Európai Bizottságnak is engedélyeznie kell az unióra és a tagállamokra vonatkozó felhasználást. Az eljárás a Nébih szerint több hónapot vesz még igénybe. A rovarfehérje élelmiszercélú felhasználása egyébként korábban komoly vitát váltott ki.

Emberi fogyasztásra alkalmas a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszer az Európai Unió szerve, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint, idézi a Magyar Nemzet a hatóság közleményét. Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

Ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a lap megkeresésére válaszában arra mutatott rá, hogy

a most kiadott EFSA vélemény mindössze csak egy adott vállalkozás egy adott termékére vonatkozik.

Az uniós eljárásrend szerint az Európai Bizottság ezt követően hét hónapon belül egy úgynevezett állandó bizottság elé terjeszti az engedély tervezetét. Amennyiben az engedélytervezetet elfogadják, akkor a termék bekerül az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe.

A Nébih megerősítette: a jelenlegi uniós szakvélemény tehát egy köztes lépcső az új élelmiszerek engedélyezésére vonatkozó eljárásban és egy konkrét termékre szól,

a végleges, tagállamokra is érvényes engedélyezés még nem történt meg.

A hazai előírások módosítása nincs napirenden.

A rovari fehérje élelmiszercélú felhasználása korábban komoly vitát váltott ki. A szakértők szerint a megfelelő és biztonságos tenyésztés mellett elfogadható a felhasználása, ugyanakkor nem helyettesítheti a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A hazai szabályozás szerint a húskészítményekre használható a hús megjelölés, ám a húspótló, és egyéb, növényi vagy állati fehérjét tartalmazó készítmények elnevezése nem tartalmazhatja a hús elnevezést.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×