INFORÁDIÓ
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán

lisztbogár

élelmiszer

brüsszel

engedély

nébih

Nem eszik olyan forrón a „lisztkukac-kását”

Nem eszik olyan forrón a „lisztkukac-kását”

Infostart

Egyelőre még várni kell arra, hogy a közönséges lisztbogár lárvájának felhasználásával készüljenek élelmiszerek az Európai Unióban. Noha az európai szakhatóság emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a rovart, az Európai Bizottságnak is engedélyeznie kell az unióra és a tagállamokra vonatkozó felhasználást. Az eljárás a Nébih szerint több hónapot vesz még igénybe. A rovarfehérje élelmiszercélú felhasználása egyébként korábban komoly vitát váltott ki.

Emberi fogyasztásra alkalmas a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszer az Európai Unió szerve, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint, idézi a Magyar Nemzet a hatóság közleményét. Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

Ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a lap megkeresésére válaszában arra mutatott rá, hogy

a most kiadott EFSA vélemény mindössze csak egy adott vállalkozás egy adott termékére vonatkozik.

Az uniós eljárásrend szerint az Európai Bizottság ezt követően hét hónapon belül egy úgynevezett állandó bizottság elé terjeszti az engedély tervezetét. Amennyiben az engedélytervezetet elfogadják, akkor a termék bekerül az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe.

A Nébih megerősítette: a jelenlegi uniós szakvélemény tehát egy köztes lépcső az új élelmiszerek engedélyezésére vonatkozó eljárásban és egy konkrét termékre szól,

a végleges, tagállamokra is érvényes engedélyezés még nem történt meg.

A hazai előírások módosítása nincs napirenden.

A rovari fehérje élelmiszercélú felhasználása korábban komoly vitát váltott ki. A szakértők szerint a megfelelő és biztonságos tenyésztés mellett elfogadható a felhasználása, ugyanakkor nem helyettesítheti a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A hazai szabályozás szerint a húskészítményekre használható a hús megjelölés, ám a húspótló, és egyéb, növényi vagy állati fehérjét tartalmazó készítmények elnevezése nem tartalmazhatja a hús elnevezést.

Nyitókép: Wikimedia Commons
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018