eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az Iránytű a négy százalékhoz címmel megrendezett Figyelő Top200 konferencián a Várkert Bazárban 2018. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György: kamatemelési periódus lesz, míg vissza nem esik az infláció

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az unióban azért alacsonyabb még az infláció, mert még nem kezdték meg a pénzromlást generáló helyreállítást.

Közel tíz év után emelt alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden, méghozzá 30 bázisponttal, 0,6-ról 0,9-re, amint arra az elemzők a jegybanki megnyilatkozások alapján számítottak is - látván az infláció tartós megemelkedését, de a gazdaság teherbíró képességét is.

Az indokokkal Matolcsy György jegybankelnök ígért jelentkezni kedd 15 órától.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, elemzésük szerint

a harmadik negyedévben helyreáll Magyarország 2019 végi gazdasági teljesítménye, és 6 százalék feletti GDP-növekedés is jöhet az idei évre, ami az unióban az egyik legmagasabb szám lesz.

Úgy látja, a Magyar Nemzeti Bank kivette a részét a helyreállításból, "a jegybank programjaira szükség van" - fogalmazott.

Kijelentette, 9300 milliárd forintot volt képes a kormány rendelkezésére bocsátani a jegybank, ami arányaiban szintén az egyik legmagasabb az unióban.

"A helyreállítás sikerült, az eredmények igen-igen biztatóak, jövőre is 5-6 százalékos növekedés lehetséges. De mindennek van árnyoldala" - folytatta.

Ezek egyike: az infláció.

"A 2008-as válság után 6 év volt, mire Magyarország helyreállította GDP-szintjét, most ez másfél év volt, de ennek magasabb infláció az ára, valósággal berobban, piaci feszültség alakul ki a kereslet és a kínálat között" - fejtegette, "inflációs kiugrásként" írva le a folyamatot.

Az egész évre tehát

4 százalék feletti inflációt

vár a jegybank.

Hogy az EU-ban még nem ilyen magas az infláció, az azért van, mert "az unió még nem tart ott a helyreállításban" - mondta Matolcsy György, aki szerint a kamatemelés tehát épp a hosszan tartó, magas infláció ellen fog dolgozni. Cél a 3, +/- 1 százalékos infláció, erre van "mandátuma" a jegybanknak - tette hozzá.

Ehhez kapcsolódva egész döntéssorozatot jelentett be:

  • kamatemelési periódus jön, amíg a 3 százalék közelébe vissza nem ereszkedik az infláció
  • a kamatfolyosót meghagyták
  • az irányadó eszköz a jegybanki alapkamat lesz
  • megtartják az egyhetes betétet, de rátája beáll az alapkamat szintjére
  • a kametemelésről havonta döntenek, adatfüggően, értékelve a makrogazdasági adatokat is.

"A Magyar Nemzeti Bank 2013-tól mostanáig a kormányzattal együtt tervezte a működését, ezt a szokását megtartja, de lehetnek és vannak különbségek a gazdasági folyamatok értékelésében, megítélésében, abban nincs, hogy stratégiai szövetség mentén haladunk előre" - szögezte le.

Matolcsy György úgy vélekedett, magas infláció mellett "nem lehet tudni, minek mi az ára", ami befektetői szempontból sem jó, és a nyugdíjasok számára sem jó hír a pénzromlás.

A jegybankelnök elmondása szerint a mostani bejelentés egy első lépése volt egy most kezdődő döntési sorozatnak, amelyet havonta hoznak meg a Magyar Nemzeti Banknál.

Virág Barnabás alelnök a tájékoztatón elhangzottakhoz megerősítőleg hozzátette, hogy irányadó lesz a jegybanki alapkamat, amely képes lesz akadályozni a nemzetközi pénzpiaci feszültségek hazai begyűrűzését.

Az inflációs kockázatok kapcsán hangsúlyozta, "jelenleg még egyaránt fölfelé hatnak" a folyamatok, ennek megfelelően újra hangsúlyozta, hogy a jegybanki döntéssorozat addig tart, amíg el nem múlnak a felfelé ható inflációs kockázatok.

Bejelentette még,

a jegybank megkezdi a hosszú lejáratú eszközök - állampapírok - szerkezetének megváltoztatását.

Kandrács Csaba alelnök a tájékoztatón a pénzügyi stabilitásról beszélt, először is kiemelve, hogy a kormány augusztus-szeptemberben dönt arról, hogy milyen módon marad fenn Magyarországon a hitelmoratórium, ugyanakkor "ideje rendbe tenni a családi kasszát is", tehát arra ösztönöz mindenkit, hogy

"aki tud, kezdjen el törleszteni,

hiszen az tovább szaporodik, a vissza nem fizetett hitel továbbra is kamatozik", ezért csak az éljen a moratórium lehetőségével, akinek az általa biztosított védőhálóra szüksége van; ráadásul a változó kamatozású hitelekre még az sem igaz, hogy nem emelkednek a törlesztőrészletek.

"A mi számításaink szerint a teljes visszafizetendő összeg akár jelentősen is nőhet, ha jelentős ideig igénybe veszik a moratóriumot" - figyelmeztetett. Aláhúzta azt is, hogy akár a futamidő megduplázódásához is vezethet a moratórium felesleges igénybevétele. "Az idő pénz, le kell tudni az adósságot" - nyomatékosította.

A jegybank ezt a tájékoztatást tovább fogja delegálni később a bankok felé, és kezdeményezni fogja azt is, hogy

  • díjmentesen lehessen előtörleszteni, illetve
  • lehessen növelni a havonta visszafizetett pénzmennyiséget

"Ne kerüljön több pénzbe, ha valaki gyorsabban akarja rendezni a válság miatt felgyűlt adósságát" - világított rá a döntés mozgatórugójára.

Patai Mihály alelnökként azt hangsúlyozta, hogy a jegybanki monetáris tanács egyhangúan hozta meg döntését.

Kiemelte, körülbelül 10 ezer milliárd forint van most a lakosságnál, amit a bankok helyeztek ki, ezért itt az ideje a hitelrendszer újragondolásának.

Beszélt még a vállalati kötvényprogramról is: 71 kötvényt bocsátottak ki, 1400 milliárd forintos mértékben jutottak forráshoz a vállalkozások. Ezt a kötvényprogramot folytatni is fogják.

Matolcsy György végül elmondta, "hogyan tovább", Trianon után száz évvel volt egy "legjobb évtizedünk", de bezavartak minket az öltözőbe, csakhogy most jön a második félidő, és "Magyarország kirohan a pályára".

"Vannak gyengeségeink, amelyeket átbeszéltünk az öltözőben:

  • vissza kell állítani a költségvetési egyensúlyt, nagy adagokban kell csökkenteni az államadósságot, akár már a következő évben
  • 19.-ek vagyunk versenyképességben, 15.-ek fenntarthatóságban: három területen kell fordulatot elérnünk, az állam digitális átállásában, az egészségügyben és az oktatásban (szingapúri, izraeli, dél-koreai példa), valamint zöld átállást kell végrehajtani, a szektor szövetkezzen a jegybankkal!"

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×