INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

mnb

kamatemelés

elemzők

Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.

Milyen hatása lehet az MNB kamatemelésének?

Infostart

Majdnem tíz éve, 2011 decemberében volt utoljára példa arra, hogy az MNB Monetáris Tanácsa megemelje az alapkamatot.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy az egyre erősebb hosszútávú inflációs kockázatok miatt a Magyar Nemzeti Bank mintegy 10 év után várhatóan kamatot emel. A jegybanki nyilatkozatok alapján mostanra biztosra vehető, hogy az alapkamat és az irányadó betéti ráta is emelkedik majd.

A Portfolio által megkérdezett 8 szakember többsége most azt gondolja, hogy mindkét kamatot 0,9 százalékra emeli majd a Monetáris Tanács. Az alapkamat esetében ez 30 bázispontos emelkedést jelentene, viszont valójában a monetáris kondíciók csak 15 bázisponttal szigorodnának. A hét szakemberből négyen ezt a forgatókönyvet tartják a legvalószínűbbnek, két ember csak az alapkamat emelésére számít, ami megcáfolná az alelnök szavait, míg egy szakember nagyobb mértékű emelést vár.

Az elemzők fokozatos kamatemelésre számítanak, már a jegybank is előrevetítette, hogy ciklusban gondolkodnak. A várakozások szerint az év végére 1,25 százalékra, majd 2022 végére 1,5 százalékra emelkedhet az alapkamat és az irányadó ráta is.

A portál megjegyzi, a határidős árazások (FRA) alapján egyébként a piac jelenleg ennél kicsivel nagyobb kamatemelésre számít, 1 százalékra várják az alapkamatot és az irányadó rátát is.

A két kamatszint egyesítésével a jegybanki alapkamat ismét effektívvé válhat, s a meglehetősen bonyolult monetáris politikai eszköztár valamelyest egyszerűsödhet. A jövőbeli kamatemelések időzítése, mértéke kapcsán azonban továbbra is csak találgat a piac, s fontos kérdés, hogy jövőbeli kamatpályával kapcsolatos bizonytalanságokat csökkenti-e a frissített jegybanki kommunikáció – emelte ki Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018