eur:
394.23
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemzők szerint ennyivel emelheti ma az MNB az alapkamatot

Kedden tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület egyúttal tárgyalja a legfrissebb Inflációs jelentést is. A jegybank vezetői korábban jelezték, hogy júniusban monetáris szigorítás várható.

Az alapkamat júniusi emelésének lehetőségét először a jegybank részéről Virág Barnabás, az MNB alelnöke vetette fel a Reutersnek adott nyilatkozatában még május közepén.

Matolcsy György jegybankelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján később megerősítette, jegybanki kamatemelési ciklus indul el: amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már júniusban sor kerülhet a kamatemelésre. Kiemelte: az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és "kötelezővé is teszi" az inflációs veszély.

Ezt követően Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja - múlt hétfőn - azt mondta a témában, hogy meg kell találni az egyensúlyt a monetáris szigorítással. Amennyiben túl lassan haladnak, növelnék az inflációs kockázatokat, amennyiben azonban túl gyorsan, az alááshatja a gazdasági növekedést - magyarázta. Szerinte érdemes lehet az alapkamat és az egyhetes betéti kamat közötti különbséget megszüntetni. Kamatemelésekre - jegyezte meg - az inflációs jelentések megjelenésével egy időben kerülhet sor, negyedévente.

Legutóbbi, májusi ülésén a tanács nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott. A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, akkor 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A legutóbbi ülésről kiadott jegyzőkönyvben a monetáris tanács hangsúlyozta: az infláció tartós emelkedésének elkerülése érdekében a monetáris tanács készen áll a monetáris feltételek szigorítására. Az értékelésben jelezték, hogy a júniusi inflációs jelentés előrejelzését kiemelt fontosságúnak tekintik.

  • A Reuters hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 25 bázisponttal emelhetik a kamatot.
  • A Portfolio által megkérdezett 8 elemző többsége azt gondolja, hogy mindkét kamatot 0,9 százalékra emeli majd a Monetáris Tanács. Az alapkamat esetében (jelenleg 0,6 százalék) ez 30 bázispontos emelkedést jelentene, viszont valójában a monetáris kondíciók csak 15 bázisponttal szigorodnának.

Arról, hogy az emelésnek milyen hatása lehet, itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×