INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

metszés

gyümölcs

apáti ferenc

fagy

tavasz

Szakértő: az idei évre megúszhatja a fagykárt a magyar gyümölcs

Szakértő: az idei évre megúszhatja a fagykárt a magyar gyümölcs

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Apáti Ferenc (FruitVeB) mindenkit biztat, hogy ne féljen a tavaszi fagytól, kezdjen bele a metszésbe a kiskertekben, az ültetvényeken viszont fokozni kell a tempót.

Márciusban el lehet kezdeni a kiskertekben a gyümölcsfák metszését, ha ezt követően jön is nagyobb fagy, az már nem tesz kárt a gyümölcsösökben - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc.

"Ha valaki most metsz, és most jön egy mínusz néhány fokos fagy, az már nem okoz gondot, a fa fertőződése szempontjából az a fontos, hogy megindult már a nedvkeringés, megindult már az élet" - mondta.

Ilyenkor a fa védekezési mechanizmusa sokkal élénkebb, mint télen, és már nem befolyásolja, hogy néhány napig hidegebb van, vagy akár áprilisban, májusban.

"Hogy mi fagyszempontból és mi üzemszervezési szempontból az ideális metszési időpont, az két különböző dolog, de a metszés optimális idősávja a rügypattanástól a virágzást megelőző időszakig van, ez nagyjából március" - szögezte le, hozzátéve, a legpraktikusabb a fák "sebein keresztüli fertőződése szempontjából" is.

Egy kiskert "nyelvére" lefordítva

a márciusi metszéssel idén közel lehet kerülni a fák "biológiai optimumához"

egy-két nap alatt, egy 50-100-200 hektáros ültetvényen persze erre nincs lehetőség, ott gyakran az a helyzet, hogy október-novemberben, lombhullatáskor elkezdődik a metszés annak érdekében, hogy a szűkös munkaerő-ellátottság mellett a végére lehessen érni a feladat elvégzésének.

"Természetesen vannak olyan gyümölcsök, a cseresznye, a kajszi- és az őszibarack, amelyek fáit nem lehet ősszel metszeni, mert télen könnyen fertőződhet, de egy nagyobb üzemben ettől a szemponttól el kell tekinteni" - nyomatékosította Apáti Ferenc.

Nyitókép: pixabay.com

Kapcsolódó hang

Gyümölcsfák metszése - Apáti Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018