eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: pixabay.com

Szakértő: az idei évre megúszhatja a fagykárt a magyar gyümölcs

Apáti Ferenc (FruitVeB) mindenkit biztat, hogy ne féljen a tavaszi fagytól, kezdjen bele a metszésbe a kiskertekben, az ültetvényeken viszont fokozni kell a tempót.

Márciusban el lehet kezdeni a kiskertekben a gyümölcsfák metszését, ha ezt követően jön is nagyobb fagy, az már nem tesz kárt a gyümölcsösökben - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc.

"Ha valaki most metsz, és most jön egy mínusz néhány fokos fagy, az már nem okoz gondot, a fa fertőződése szempontjából az a fontos, hogy megindult már a nedvkeringés, megindult már az élet" - mondta.

Ilyenkor a fa védekezési mechanizmusa sokkal élénkebb, mint télen, és már nem befolyásolja, hogy néhány napig hidegebb van, vagy akár áprilisban, májusban.

"Hogy mi fagyszempontból és mi üzemszervezési szempontból az ideális metszési időpont, az két különböző dolog, de a metszés optimális idősávja a rügypattanástól a virágzást megelőző időszakig van, ez nagyjából március" - szögezte le, hozzátéve, a legpraktikusabb a fák "sebein keresztüli fertőződése szempontjából" is.

Egy kiskert "nyelvére" lefordítva

a márciusi metszéssel idén közel lehet kerülni a fák "biológiai optimumához"

egy-két nap alatt, egy 50-100-200 hektáros ültetvényen persze erre nincs lehetőség, ott gyakran az a helyzet, hogy október-novemberben, lombhullatáskor elkezdődik a metszés annak érdekében, hogy a szűkös munkaerő-ellátottság mellett a végére lehessen érni a feladat elvégzésének.

"Természetesen vannak olyan gyümölcsök, a cseresznye, a kajszi- és az őszibarack, amelyek fáit nem lehet ősszel metszeni, mert télen könnyen fertőződhet, de egy nagyobb üzemben ettől a szemponttól el kell tekinteni" - nyomatékosította Apáti Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×