eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A fagyos időjárás okozta károk
Nyitókép: MTI

Már robognak a nyár felé a gyümölcsfák, csak egy a gond

A február vége beindította a rügyfakadás folyamatát, de Apáti Ferenc (FruitVeB) szerint van olyan gyümölcs, ami félthető.

A múlt héten tapasztalt meleg, tavaszias időben már több gyümölcsfajtánál is megindultak a rügyek, így főként a kajszi- és az őszibarack van kitéve annak, hogy bekövetkezik egy jelentősebb fagyokat hozó erősebb lehűlés – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc.

"Az, hogy a téli hőmérsékletek hullámzók, január végéig biztosan nem zavarja a fákat, eddig mélynyugalmi időszak van.

A kicsiny hidegigényű fajok, mint például a kajszibarack vagy az őszibarack viszont hajlamosak már nagyon hamar megindulni, februárra már kényszernyugalomban vannak; a februárban jött rövid, nagyon hideg tél még épp időben érkezett, megfogta a fákat, megakadályozta, hogy nagyon korán jöjjön a rügypattanás, most viszont a kajszinál már nagyon megindult" – részletezte.

Egyes szilva-, cseresznyefélék is hasonló "cipőben" járnak, az enyhe január-februárral viszont ez együtt is jár, de nincs ezzel semmi gond, ha márciusban nem jön vissza a nagyon kemény téli fagy, ami miatt jelentős fagykár keletkezhetne. A korai indulással egyébként meg is van ez a kockázat Apáti Ferenc szerint, de mínusz 5-6 fok még nem okozhat gondot a mostani fejlettségi állapotban, rügykárosodás sem lesz.

Hogy mi lesz április-májusban, még a meteorológia sem látja, erre később kell visszatérni – mondta még, utalva arra, hogy egy igen megindult faállományban már egy kisebb fagy is károkat tud okozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×