eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bezárt olasz étterem Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Reagált a szakma a bérletidíj-fizetési moratóriumra

A bérleti díj alóli mentesség a szerdai naptól hatályos.

Példamutatónak, a magánszektor felé is fontos jelzésnek tartják a szakmai szövetségek azt a kormánydöntést, amely szerint februártól nem kell bérleti díjat fizetniük az állami és önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérlői közül többek közt a vendéglátóipari, a szállodai, a sport- és szabadidős szolgáltatóknak, a konferenciaszervezőknek, a mozi- és fürdőüzemeltetőknek, valamint az utazásszervezőknek, az utaztatóknak és a személyszállítóknak.

Az érintetteknek ez nagy segítség, de a vállalkozások többsége magántulajdonosoktól bérel ingatlant – jelezte Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke a Világgazdaságnak, hozzátéve, hogy a működési, illetve a bérletidíj-támogatás része volt minden általuk is aláírt szakmai javaslatcsomagnak. Ezekre egyelőre nem kaptak választ, ahogyan a kereskedelmi létesítmények üzemeltetőinek írt leveleikre sem. Ám pozitív, hogy a kormány érzékeli:

a bértámogatáson és a kamatmentes hitelen túl is segítségre szorul az ágazat, még komplexebb támogatásra van szükség

– mondta Gál Pál Zoltán.

A bevásárlóközpontok üzemeltetői is ugyanolyan vállalkozások, mint a bérlőik, több ingatlant terhel hitelfizetési kötelezettség, és ezek a cégek is a bevételeikből működnek – szögezte le a lap kérdésére Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. Mint rámutatott, a járvány nemcsak a vendéglátósokat, hanem mindenkit érzékenyen érint, hiszen a mozik és a játszóházak is be vannak zárva, holott a plázák akkor sikeresek, ha komplex szolgáltatást tudnak nyújtani.

A szövetség nem szól bele tagjai működésébe, de azt tapasztalják, hogy minden bevásárlóközpont üzemeltetője keresi a közös megoldást a további működés érdekében.

Negyedik hónapja vannak zárva az éttermek, járványügyi okokból tiltják a működésüket, de a magánjogi szerződésekbe nem akar, nem szólhat bele az állam, viszont a tavaly tavasz óta kért bérletidíj-fizetési moratóriumot a hitelek mintájára végre kihirdették – nyugtázta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A zömében magántulajdonosoktól bérelt ingatlanok bérleti díjának és a minimálisan szükséges rezsi- és energiaköltségeknek a kifizetéséhez azonban nagyon fontos lenne mielőbb támogatást kapni – fogalmazott az ipartestületi elnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×