INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

zalazone

járműipar

autóipar

teszt

Személyautó halad a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya fékfelületén az elkészülte alkalmából tartott sajtóbejáráson 2020. május 20-án. A 750 méteres gyorsítószakasz után 8 darab, egyenként 200 méteres fékezősávot építettek ki, aszfaltos bukótérrel. A különböző burkolatoknak köszönhetően az egyes sávok lehetővé teszik a váltakozó tapadású, érdes vagy sima felületen a fékberendezések vizsgálatát, akár vizezett burkolaton, vagy jeges útviszonyokat imitálva.

Nem számít a járvány, erős időszakon van túl a ZalaZone

Infostart

Több modul már használható, és hamarosan elindulhat az önvezető autók tesztje is az M76-oson.

A koronavírus miatti helyzet nem lassította a ZalaZone kivitelezését, de az üzemeltetésben érezhető volt a megelőző intézkedések hatása. A 45 milliárd forintba kerülő, 260 hektáron elterülő járműipari tesztpálya már nagyjából 70 százalékos állapotban van, a tervek szerint 2021 végén adják át – mondta a Világgazdaságnak Robert Siddi, a létesítmény szolgáltatásait hasznosító AVL-ZalaZone Kft. kereskedelmi vezetője.

Az ausztriai AVL autóipari kutatóvállalat és a zalaegerszegi komplexum tulajdonosa, az állami Autóipari Próbapálya Zala Kft. azért alapította meg a 74-26 százalékos arányban osztrák többségi tulajdonú AVL-ZalaZone-t, mert a tesztpálya néhány elemén már elindulhattak a szolgáltatások. Már működik

  • a Smart City,
  • a nyolcféle felületen kipróbálható fékteszt,
  • a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és
  • a kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya.

Hamarosan pedig készen lesz az 50 kilométeres M76-os út Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között, amelynek egy 12 kilométeres egyenes szakaszát az AVL-ZalaZone hetente kétszer egy irányban tesztelésre lezárhatja. Ezen a részen 250 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnak majd az autók, köztük az önvezetők. is.

Jövőre épül meg az 5, 12, 18, 25 és 30 fokos emelkedőket tartalmazó modul, a kezelhetőségi pálya pedig kiegészül egy egy kilométer hosszú, hat méter széles kisebb kezelhetőségi pályával, amely teljesen vizezhető lesz.

A ZalaZone erős szeptembert zárt, mert Európában már csak Magyarországra lehetett bejutni tesztelésre. A létesítmények kihasználtsága egyelőre 25-30 százalék körüli. A legjelentősebb ügyfelek a járműalkatrész-gyártók – a Knorr-Bremse, a Bosch és a Continental –, valamint igénybe veszik a szolgáltatásokat az autógyártók, köztük a Porsche és a Volkswagen csoport tagjai is.

Magáncélra még nem használható a tesztpálya, de később erre is megnyílhat.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018