INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

ingatlan

rozsdaövezet

áfacsökkentés

Az egykori Óbudai Gázgyár és környéke, a háttérben az Északi vasúti összekötő híd.

Ingatlan-áfacsökkentés: mi lesz így a rozsdaövezeti tervezgetéssel?

Infostart

Az ingatlanbefektetők között bizonytalanság alakult ki amiatt, hogy eltűnik a rozsdaövezeti áfaelőny a múlt héten bejelentett általános áfacsökkentés miatt.

Mióta a kormány bejelentette a rozsdaövezeti új lakások áfakedvezményeit, az ingatlanfejlesztők már kezdhettek is ebben az irányban gondolkodni, ám a múlt héten újabb áfabejelentés következett (5 százalék minden új építésű lakásra 2022-ig), így a rozsdaövezetekkel számolók kalkulált előnye csaknem teljes egészében elolvadhat - írja a G7. A portál következtetése szerint emiatt a rozsdaövezeti irány háttérbe szorulhat az így már csak nagyon minimális versenyelőny miatt.

A fejlesztők közben elégedettek az áfacsökkentéssel, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke, Kiss Gábor vélekedett így a lapnak, ő a Metrodom ingatlanfejlesztő ügyvezetője is.

Így aztán jöhet a

rozsdaövezeti újratervezés,

az előny ugyanis már csak 5 százalékos.

A G7 megkereste a Budapesti Fejlesztési Központot (BFK), hogy mennyire valós veszély a rozsdaövezeti lakásberuházások elmaradása, a központ viszont csak annyit közölt, a szabályozási munka folyamatban van.

Ismert, Novák Katalin családügyi miniszter "minden idők legnagyobb otthonteremtési kedvezményének" tervezését jelentette be a napokban, de ez a munka is még csak az íróasztalon van. Ezt kíséri a gazdaságvédelmi operatív törzs munkája (Építésgazdasági hatékonyságnövelő program), illetve a jegybanki "Új otthon" 10 éves futamidejű, nulla százalékos hitele.

A G7 által megkérdezett szakértők szerint egyébként a rozsdaövezeteknél felmerülhető váratlan kiadások könnyen elvihetik az 5 százalékos árversenyelőnyt, ezért aztán nincs is nagy mozgolódás ezeken a területeken. Ráadásul a leendő kereslet - a jelenlegi járványhelyzet jövőbeni bizonytalanságai miatt - is teljességgel kérdőjeles.

Az ingatlanfejlesztőket az hozná jobban lázba, ha

az érintett telkek körüli bizonytalanságokra, illetve például az összközművesítésre az állam vállalna kezességet.

Továbbá azt is szeretnék elérni, hogy az állam a nagyberuházásait "anticiklikusan" végezné, tehát olyankor, amikor a piaci fejlesztések panganak.

Az viszont biztos, hogy beindulnak majd olyan projektek, amelyeket csak a 27 százalékos áfa állított meg. És a drágulás is megállhat.

Nyitókép: MTI / H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018