eur:
395.2
usd:
371.08
bux:
65093.5
2024. április 19. péntek Emma
Untener Kinga virágkötő mester saját beruházásában épülő üzletének és lakásainak építkezésén a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Vannak, akik 2026-ig élhetnek az 5 százalékos újlakás-áfával

Ők persze nagyot kockáztatnak, hiszen olyan új lakást vásárolnak, amelynek helyén ma még akár csak gazos terület van.

2021. január 1-jétől érvényes az 5 százalékos áfakulcs az új lakások építésére, bizonyos feltélek mellett azonban a kedvezményes áfa 2026-ig érvényesíthető – mondta az InfoRádiónak az RSM adóigazgatója, Sztankó Dániel.

"Csak besorolásuk szerint lakóingatlanokra vonatkozik, telekre, irodára nem, és csak újra. Lakás esetében 150 négyzetméter, ház esetében 300 négyzetméter alatt kell hogy legyen" – sorolta a feltételek között Sztankó Dániel. Továbbá: 2022. december 31-ig érvényes ez a szabály, de arra kell figyelni, hogy

a teljesítés időpontjának bele kell esnie ebbe a kétéves terminusba.

"Ha az előleget ebben az időszakban adják át egy később értékesítendő ingatlanra, akkor az már megfelel" – tisztázta Sztankó Dániel.

Lesz azonban egy "nagyobb" kiskapu.

"Ha az építési engedély 2022. december 31-ig megvan, akkor egészen 2026 végéig lehet alkalmazni a kedvezményes áfakulcsot. A lényeg az, hogy nem feltétlenül szükséges két éven belül az épületet megtervezni, engedélyeztetni, megépíteni és átadni, hanem elegendő a következő két évben megtervezni és engedélyeztetni" – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×