INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

új lakás

lakásáfa

sztankó dániel

Untener Kinga virágkötő mester saját beruházásában épülő üzletének és lakásainak építkezésén a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg.

Vannak, akik 2026-ig élhetnek az 5 százalékos újlakás-áfával

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Ők persze nagyot kockáztatnak, hiszen olyan új lakást vásárolnak, amelynek helyén ma még akár csak gazos terület van.

2021. január 1-jétől érvényes az 5 százalékos áfakulcs az új lakások építésére, bizonyos feltélek mellett azonban a kedvezményes áfa 2026-ig érvényesíthető – mondta az InfoRádiónak az RSM adóigazgatója, Sztankó Dániel.

"Csak besorolásuk szerint lakóingatlanokra vonatkozik, telekre, irodára nem, és csak újra. Lakás esetében 150 négyzetméter, ház esetében 300 négyzetméter alatt kell hogy legyen" – sorolta a feltételek között Sztankó Dániel. Továbbá: 2022. december 31-ig érvényes ez a szabály, de arra kell figyelni, hogy

a teljesítés időpontjának bele kell esnie ebbe a kétéves terminusba.

"Ha az előleget ebben az időszakban adják át egy később értékesítendő ingatlanra, akkor az már megfelel" – tisztázta Sztankó Dániel.

Lesz azonban egy "nagyobb" kiskapu.

"Ha az építési engedély 2022. december 31-ig megvan, akkor egészen 2026 végéig lehet alkalmazni a kedvezményes áfakulcsot. A lényeg az, hogy nem feltétlenül szükséges két éven belül az épületet megtervezni, engedélyeztetni, megépíteni és átadni, hanem elegendő a következő két évben megtervezni és engedélyeztetni" – mutatott rá.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Kedvezményes újlakás-áfa - Sztankó Dániel
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018