eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Kínából érkező tehervonat a Rail Cargo Terminal - BILK Zrt. fővárosi székhelyén 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt másfél hónapig nem közlekedtek tehervonatok a két ország között. A szerelvényen egyebek mellett a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök is érkeztek.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagyon felpörgött a kínai export augusztusban

A vártnál sokkal jobb - másfél éve a legmagasabb - dollárban számolt exportérték adatokat közölt Kína, miközben az importérték továbbra is elmarad a tavalyitól, és már második hónapja zsugorodik.

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 9,5 százalékkal bővült, ami másfél éves rekordot jelent - írta az MTI. A hírügynökség szerint a júliusi 7,2 százalékos növekedést követően az elemzők csak 7,1 százalékos éves növekedést vártak. Ezzel ellentétben a dollárban számolt importérték már második hónapja zsugorodik, augusztusban 2,1 százalékos volt a visszaesés, miközben az elemzők épphogy 0,1 százalékos bővülést vártak. A kínai behozatal dollárban számított értéke idén még csak egyetlen hónapban - júniusban - emelkedett.

Az év első nyolc hónapját tekintve az export 2,3 százalékkal, az import pedig 5,2 százalékkal esett vissza az elmúlt év azonos időszakához képest a koronavírus-járvány hatására.

A kínai külkereskedelmi mérleg 58,93 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban, ami jobb az elemzői várakozásokban szereplő 50,50 milliárd dollárnál, de elmarad a júliusi 62,33 milliárd dolláros többlettől.

Jüanban számolva az export értéke 11,6 százalékkal nőtt, az importé pedig 0,5 százalékkal csökkent augusztusban éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 416,59 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.

Az MTI idézi a South China Morning Post számításait is a kereskedelmi háború miatt érzékeny pontnak számító amerikai export nagyságával kapcsolatban. E szerint a kínai export augusztusban éves összevetésben 20 százalékkal 44,8 milliárd dollárra emelkedett, az Egyesült Államokból származó import pedig 1,8 százalékkal 10,5 milliárd dollárra nőtt. Vagyis még mindig jelentős a kínai fölény a kétoldalú áruforgalomban, noha voltak kínai lépések - legutóbb például a múlt hónapban vettek a kínaiak nagyobb mennyiségben amerikai szójababot és kukoricát - az amerikai termékek forgalmának fellendítésére. Az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban a januárban aláírt részmegállapodás szerint az ázsiai ország azt vállalta, hogy két éven belül 80 milliárd dollárral növeli az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát. Az import mégis lassan bővül ebben a relációban.

2020. első nyolc hónapjában az Európai Unióba irányuló kínai export 2,1 százalékkal növekedett, gyorsuló ütemben a január-júliusban regisztrált 0,7 százalékos bővüléshez képest.

Az Európai Unióból származó import pedig 6,8 százalékkal zsugorodott éves bázison az év első nyolc hónapjában, ami a visszaesés mérséklődését jelzi a január-júliusi 8,5 százalékos csökkenésről.

A járvány hatására az ország bezárásával az idei első negyedévben szenvedte el a kínai gazdaság 1992 óta az első, és mindjárt a legnagyobb, 6,8 százalékos negyedéves GDP visszaesést. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. A második féléves gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos elemzői várakozások megoszlanak: akadnak akik javuló teljesítményre, növekedésre számítanak - ha sikerül elkerülni egy súlyosabb járványhelyzetet -, mások azonban a növekedési ütem lassulását várják. Főként az egészségügyi termékek exportjának visszaesése, az év elején feltorlódott kereslet ledolgozása, a világ más országainak gazdasági teljesítményének esetleges lassulása, illetve a novemberi amerikai elnökválasztási kampánytól is függően a kereskedelmi feszültségek várható fokozódása miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×