INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

ksh

pénzügyminisztérium

otthonteremtés

lakás

Itt egy jel a gazdasági kilábalásra

Itt egy jel a gazdasági kilábalásra

Infostart

Harmincnégy százalékkal több lakás épült idén az első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakásépítési adataiból. A számok azt mutatják, hogy ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek az első hat hónap során – reagált a Pénzügyminisztérium.

A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően immár hatodik éve folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, 2019-ben több mint 21 ezer új lakás készült el, idén az első félévben pedig már 8697, amely 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – olvasható a PM közleményében, kiemelve, hogy a kormány lakáspolitikai célja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság ellenére változatlan:

segíteni a családokat az otthonteremtésben, valamint támogatni a fiatalokat a lakáshoz jutásban.

A KSH adatai szerint a járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett, és 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április–májusban alig több mint felére csökkent, júniusra már újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet. Budapesten az április-májusi visszaesés még erőteljesebb volt, azonban júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték, ez pedig annak a jele, hogy a magyar gazdaság kilábalása a válságból egyértelműen megkezdődött. A használatba vett lakások számát tekintve nem mutatható ki hasonló visszaesés:

2020 II. negyedévében 40 százalékkal több lakás készült el, mint az előző év azonos időszakában.

A lakásépítések településszerkezet szerinti bontását tekintve elmondható, hogy az ország egész területén növekedtek a használatbavételek. Budapesten 22 százalékkal, a megyei jogú városokban 40 százalékkal, a kisebb városokban 47 százalékkal, a községekben pedig 23 százalékkal bővült az átadott lakások száma.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018