INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

koronavírus

válság

veszélyhelyzet

leépítés

költségcsökkentés

munkanélküliség

Júniusig 160-170 ezer dolgozót küldtek el a cégek

Júniusig 160-170 ezer dolgozót küldtek el a cégek

Infostart

A májusban már elérhető állami bértámogatási program ellenére is elérhette a 160-170 ezer főt a járvány nyomán fellépő válság miatt elbocsátott doglozók száma - derül ki a GKI Gazdaságkutató Intézet június eleji felméréséből.

Összesen 160-170 ezer főt bocsáthattak el a magyar cégek június elejéig - derül ki a GKI Gazdaságkutató június elején elvégzett, a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív felméréséből, amelyet a Portfolio szemlézett.

Ebből nagyjából 110 ezer főt az 5 főnél többet foglalkoztató vállalkozások küldtek el, a fennmaradó hányad pedig az ennél kisebb vállalkozásoktól ered.

A cégek az elbocsátások mellett jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre a járvány miatt: a távmunkát, az állásidőre küldést, kényszerszabadságolást egyaránt alkalmazták.

Amikor a felmérés zajlott, az ország nagy részén már feloldották a járvány miatti korlátozó intézkedések többségét. Ezért annyira nem meglepő, hogy a kis- és középvállalati szektor által foglalkoztatott dolgozók közel 76 százaléka már bejárt dolgozni a munkahelyére. A (hazai tulajdonú) nagyvállalatoknál ez az arány már csaknem 92 százalékos. Az otthonukból dolgozók aránya átlagosan 3 százalék volt. Ezen belül a nagyvállalatoknál 2, a kisvállalkozásoknál pedig a dolgozók 5 százalékát érintette.

Az állásidőn és a fizetett vagy fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók arányában látványos a vállalkozások jövedelmi helyzetét is jól mutató eltérés: a nagyvállalatoknál mindössze a dolgozók 0,5 százalékát érintette bármelyik kényszerintézkedés, míg a kkv-szektornál ez a szám kiugróan magas, 4 százalék.

A felmérés szerint igen jelentős, 15 százalékos a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya a nagyvállalatoknál, miközben ez mindössze 6 százalék kkv-knál. Ebben vélhetőleg a munkahelymegőrző állami támogatási programhoz való hozzáférés is szerepet játszik. "Ha a válság esetleg elhúzódna, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válna, amennyiben a kormány nem hoz további, az eddiginél jóval hatékonyabb munkahely-megtartó intézkedéseket" – írja a GKI.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018