eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
65394.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Még egyeztet a kormány a távmunkaköltségek megosztásáról

Bővítené a távmunkában végezhető tevékenységek körét és az otthoni munkavégzés során a rezsiköltségeket is megosztaná a munkaadók és a munkavállalók között az a javaslatcsomag, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készít. Várhatóan ősszel lehet belőle jogszabály.

Egy esetleges második járványhullámnál a korábban már bevált intézkedések - mint a munkahely védelmi, munkahely teremtő támogatás - újbóli alkalmazása mellett új megoldásokra is szükség lesz. Az élet diktált olyan változásokat - a munkaadók és a munkavállalók együttműködése eredményeképpen - amire korábban nem volt példa, többek között az otthoni munkavégzésre, a távmunkára gondolok, amelyet minimálisan szükséges, de elégséges mértékben kell szabályozni - mondta az InfoRádiónak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette:

tartósan nem maradhat meg a jelenlegi állapot, amikor ötletszerűen zajlik a munkavégzés, mert az később jogvitákhoz vezethet.

A kormány nem tervezi, hogy tételesen szabályozza, mely ágazatokban, vagy munkaterületeken lehet majd alkalmazni a távmunkavégzést - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: ezt az élet és a munkaadók, valamint a munkavállalók megállapodása szabályozza. Szerinte azonban azt mindenképpen érdemes szabállyal biztosítani hogy az érintett dolgozónak legyen lehetősége pár napot a munkahelyén is tölteni, az otthoni munka mellett.

Fontos szabályozásra váró kérdés a költségek megosztása is. Egy munkahelyen a munkáltató állja valamennyi költséget az elektromos áramtól a vizesblokk használaton át a nyomtatók költségein át a fűtésig bezárólag. Ha részben otthonról dolgozik valaki másképpen oszlanak meg a költségek.

"Lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a munkaadók a felmerülő otthoni költségek egy részét állják, hogy az megosztható legyen"

- jelentette ki az államtitkár.

Jelenleg a megosztás módjáról folynak a tárgyalnak a munkaadók és munkavállalók képviselőinek bevonásával - tájékoztatott Bodó Sándor, hozzátéve, szeretnének minél szélesebb konzultációs lehetőséget biztosítani a feleknek. Elmondta azt is, hogy a tervezetben a felmerülő költségek meghatározott - a minimálbér esetén például 10 százalékának - munkáltató általi átvállalása szerepel.

A javaslatcsomag ősszel kerülhet a kormány, majd a parlament elé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×