eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A vállalkozások kétharmada hozott megszorító intézkedéseket

Nyárra elfogy a kisebb cégek pénzügyi tartaléka, legalábbis harmaduknak mindössze 1-2 havi működésre volt pénze - derült ki a K&H Bank felméréséből. A válaszadók 16 százaléka kényszerült teljes leállásra a járvány miatt.

A magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat azonban nagymértékben érintette a koronavírus – derült ki a K&H mikro- kis- és középvállalati ügyfelei körében április közepén folytatott online felmérésből, amelyet 2247 válaszadó töltött ki 2020. április 17-20. között. A turizmusban tevékenykedő vállalkozók 85 százaléka számolt be arról, hogy visszafordíthatatlan vagy súlyos veszteség érte a hirtelen leállás következtében. Emellett az egyéb kereskedelem (53 százalék) és az élelmiszer-kereskedelem (48 százalék) érintett leginkább, a legkevésbé pedig a mezőgazdaságban (28 százalék) tapasztaltak komoly gondokat a válaszadó vállalkozások.

A válaszadók 47 százaléka a belföldi kereslet - ügyfelek, megrendelések - visszaesését jelezte.

A bevételek kiesése mellett a munkafolyamatok, munkarend megváltozásáról 27 százalékuk számolt be nehézségként, illetve 16 százalékuk teljes leállásra kényszerült.

A vállalkozások közel kétharmadának (62 százalék) kellett valamilyen megszorító intézkedéssel reagálnia a helyzetre. A felmérésben részt vevő cégek 33 százaléka csökkentette a költségeket a szolgáltatások, havi kiadások lemondásával, minden negyedik cég (26 százalék) mérsékelte a dolgozók munkaidejét, 14 százalékuk pedig kevesebb aktív dolgozóval működik.

A felmérés szerint egyre csökken azon cégek aránya, amelyek a bevételkiesés nyomán hozott megszorító intézkedések nélkül tudják folytatni tevékenységüket. Működésüket az is nehezíti, hogy kevés pénzügyi tartalékkal rendelkeznek:

32 százaléknak ugyanis egy-két hónapnyi tartaléka van, és csupán 14 százalék tud egy féléves időszakot átvészelni.

A vállalkozások fele legalább egy kormányzati védőintézkedésben érintettnek érzi magát, ebből 12 százalék említette a vállalati hiteltörlesztési moratóriumot. A pénzintézet szerint sokak számára jelenthet megoldást a Magyar Nemzeti Bank által indított a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá is. A program a K&H Bank mint 110 ezer vállalkozó ügyfele számára érhető el, amelyben beruházási hitelek, ideértve a pénzügyi lízinget, forgóeszköz és támogatás előfinanszírozási hitelek igényelhetők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×