INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

koronavírus

gazdasági válság

recesszió

vállalkozás

k and h

A vállalkozások kétharmada hozott megszorító intézkedéseket

A vállalkozások kétharmada hozott megszorító intézkedéseket

Infostart

Nyárra elfogy a kisebb cégek pénzügyi tartaléka, legalábbis harmaduknak mindössze 1-2 havi működésre volt pénze - derült ki a K&H Bank felméréséből. A válaszadók 16 százaléka kényszerült teljes leállásra a járvány miatt.

A magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat azonban nagymértékben érintette a koronavírus – derült ki a K&H mikro- kis- és középvállalati ügyfelei körében április közepén folytatott online felmérésből, amelyet 2247 válaszadó töltött ki 2020. április 17-20. között. A turizmusban tevékenykedő vállalkozók 85 százaléka számolt be arról, hogy visszafordíthatatlan vagy súlyos veszteség érte a hirtelen leállás következtében. Emellett az egyéb kereskedelem (53 százalék) és az élelmiszer-kereskedelem (48 százalék) érintett leginkább, a legkevésbé pedig a mezőgazdaságban (28 százalék) tapasztaltak komoly gondokat a válaszadó vállalkozások.

A válaszadók 47 százaléka a belföldi kereslet - ügyfelek, megrendelések - visszaesését jelezte.

A bevételek kiesése mellett a munkafolyamatok, munkarend megváltozásáról 27 százalékuk számolt be nehézségként, illetve 16 százalékuk teljes leállásra kényszerült.

A vállalkozások közel kétharmadának (62 százalék) kellett valamilyen megszorító intézkedéssel reagálnia a helyzetre. A felmérésben részt vevő cégek 33 százaléka csökkentette a költségeket a szolgáltatások, havi kiadások lemondásával, minden negyedik cég (26 százalék) mérsékelte a dolgozók munkaidejét, 14 százalékuk pedig kevesebb aktív dolgozóval működik.

A felmérés szerint egyre csökken azon cégek aránya, amelyek a bevételkiesés nyomán hozott megszorító intézkedések nélkül tudják folytatni tevékenységüket. Működésüket az is nehezíti, hogy kevés pénzügyi tartalékkal rendelkeznek:

32 százaléknak ugyanis egy-két hónapnyi tartaléka van, és csupán 14 százalék tud egy féléves időszakot átvészelni.

A vállalkozások fele legalább egy kormányzati védőintézkedésben érintettnek érzi magát, ebből 12 százalék említette a vállalati hiteltörlesztési moratóriumot. A pénzintézet szerint sokak számára jelenthet megoldást a Magyar Nemzeti Bank által indított a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá is. A program a K&H Bank mint 110 ezer vállalkozó ügyfele számára érhető el, amelyben beruházási hitelek, ideértve a pénzügyi lízinget, forgóeszköz és támogatás előfinanszírozási hitelek igényelhetők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018