eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: a bizonytalanság mélyíti a legjobban a koronavírus miatti válságot

Még nem élt meg a világ a koronavírus-járványhoz hasonló drámai változásokat, így azt sem lehet pontosan megmondani, hogy milyen gazdasági hatásokkal lehet majd számolni - mondta az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

Globális egészségügyi vészhelyzet okozta tőzsdepánik még nem volt a történelemben, és nem látni a végét - mondta el az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

"Az 1918-1920-as spanyolnátha-járvány lett volna ilyen, de akkor egy világháború után voltunk, a tőzsdék általában nem működtek, tehát még csak százéves tapasztalatunk sincs" - tette hozzá.

A mostani helyzetre szerinte leginkább a "fekete hattyú-elmélet" húzható rá, ilyen volt például 2001. szeptember 11-én, amikor váratlan helyzet állt elő a világban.

"A World Trade Center tornyai a tévénézők szeme láttára dőltek össze, és mindenki érezte, hogy a világ megrendült. Nagyjából ezt érezzük most is.

Az egy geopolitikai válság volt, aminek megvolt a tőzsdei hatása, de akkor nem voltak olyan magasan az indexek, mint most. De azért az is okozott néhány hónapos sokkot" - fejtegette a párhuzamról Korányi G. Tamás.

A 2008-as válság azonban nem ilyen helyzet, az egy tőkepiaci válság volt elmondása szerint.

"A társadalom akkor a munkanélküliségtől, az inflációtól, az állami költségvetések bajaitól tartott, a válság pedig kiterjedt más területekre is, de nem volt egy olyan érzése az embernek, hogy a társadalom szétesne, vagy akár az állami, kulturális szövet" - ecsetelte.

A tőzsdei szakértő közben amondó, hogy a jelenlegi helyzetet a politikusok indokoltan fújják fel, még ha picit túl is reagálják.

"Nagyon szigorú intézkedésekkel meg lehet állítani a terjedését, ezt látjuk" - említette Kína példáján keresztül.

Arról, hogy miről szól a hatásmechanizmus, azt mondta,

ha az emberek nem mennek be dolgozni, alacsonyabb lesz a termelés szintje, de például ingatlanpiaci tranzakciók sincsenek, mert az emberek most nem ezzel foglalkoznak,

"a legtöbb vállalat vészhelyzeti tervet gyárt, senki nem tudja, hogy meddig tart az egész".

Szerinte azt sem tudni, "mennyivel a nulla alatt" ér véget az év pénzügyi szempontból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×