INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

iparűzési adó

nyertes

megtakarítás

Elkészült a 100 ezredik e-motor Győrben 2019. decemberében.

Van olyan cég, amely akár 8 milliárdnyi befizetést is spórolhatna az új adószabállyal

Infostart

A hazai k+f tevékenységet vitathatatlanul felpörgetné, de egyes önkormányzatokat tényleg a padlóra küldhet, ha a legnagyobb cégek teljesen kihasználják az iparűzési adó beharangozott változásait a Portfolión megjelent kalkuláció szerint.

Elsősorban a nagyvállalatok számára kedveznek a február elején bejelentett iparűzési adóváltozási tervek, vagyis az, hogy az amortizációt és a kutatás-fejlesztésre szánt forrás ötszörösét le lehet majd írni az adó alapjából - állapította meg Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója a Portfolion közölt kalkulációja alapján. A szakember az egyes cégméretek szerint is bemutatta a javaslat hatásait:

A nagyvállalatok várhatóan akár 12 százalékkal tudják csökkenteni az adójukat, ez számszerűsítve kb. 20 millió forint megtakarítást jelent majd évente, a középvállalatok számára pedig évi 1,5 millió forintos előny jelentkezne csak az értékcsökkenési leírásból.

A cégek kevesebb, mint 10 százalékánál (33 ezer vállalkozás) jelentkezik az adóelőny 90 százaléka (64,3 milliárd forint). Ez a következőkből adódik:

  • 11 ezer mikrovállalkozás fog megtakarítani 220 ezer forintot (összesen 2,4 milliárd forintot).
  • 16 ezer kisvállalkozás fog 530 ezer forintot megspórolni (összesen 8,4 milliárd forintot).
  • 5 ezer középvállalkozás számíthat 2,1 millió forint éves megtakarításra (összesen 10,5 milliárd forint).
  • Kevesebb mint 1,5 ezer nagyvállalkozás 31 millió forinttal jár jobban évente (összesen 43 milliárd forint).

A k+f költség leírással nyernek igazán nagyot a cégek

Már jelenleg is visszakérhető a k+f költségek 11,3 százaléka az iparűzési adóból, a társasági adóból és az innovációs járulékból kapott kedvezmények révén - emlékeztetett a szakértő.

Ez a mostani módosítással elérhetné a 19,3 százalékot is, amit ha megtold az innovációs hivatalon keresztül ugyanennyi támogatással is az állam, akkor már érdemi lökést kaphatnának a hazai vállalati fejlesztések, a szakértő becslése szerint a K+F-re fordított költései 200 milliárd forintról 400-600 milliárd forintra ugorhatna.

Jelenleg ugyanis az érvényesített adókedvezmény alapján évi 500 vállalkozás összesen 200 milliárd forint értékben végez K+F-fet, amit jelenleg is levonnak az iparűzési adójukból. Ha ezt a 200 milliárd forintot az új tervek szerint felszorozhatják 5-tel, akkor 4 milliárd helyett 20 milliárd forint adót spórolhatnak majd meg az ipa-n (2%-os iparűzési adókulcsot szorozzuk meg a K+F költséggel) - magyarázza a szakember.

A legnagyobb nyertesek

A Via Credit gyors kalkulációja szerint a győri Audi lehet a tervezett változtatások legnagyobb nyertese, ha mindkét kedvezménnyel teljes mértékben él majd - mintegy 8,5 milliárd forintnyi megtakarított iparűzési adóval.

A Richter legkevesebb 3,5 milliárdot, akár a teljes ipa-fizetését nyerhet módosításokon, de a Mol is jól járhat több mint 2,5 milliárdos megtakarítással.

Nullázni fogja iparűzési adófizetését – azaz egy forintot sem fog ezután fizetni – a Richter Nyrt., amivel 3,5 milliárdot fog megtakarítani, amennyiben a versenyképességi tanács javaslatát a kormány elfogadja.

Nyitókép: Forrás: Audi Hungaria
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018