INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

mgyosz

iparűzési adó

szocho

csökkentés

Mohács, 2019. november 5.Feldarabolt sertéshús az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson 2019. november 5-én.

MGYOSZ: ipa helyett szochót csökkentsen a kormány

Infostart

Míg a legtöbb vállalkozói, munkaadói érdekképviselet támogatta az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatos februári elképzeléseket, addig a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint inkább a foglalkoztatást terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentését kellene folytatni.

Nem az iparűzési adó csökkentése a legfontosabb, sokkal sürgetőbb lenne a szociális hozzájárulási adó további mérséklése, mivel a hatéves bérmegállapodás lejárta után várhatóan 11,5 százalékon maradó adó régiós összevetésben még mindig magas - mondta Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke az mfor.hu érdeklődésére a PwC cégvezetői felmérését ismertető sajtóeseményen.

Ismeretes, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács februári javaslatcsomagja szerint az adóalapban elszámolható lenne az értékcsökkenési leírás, valamint a kutatás-fejlesztésre fordított összeg ötszöröse, illetve a feltöltési kötelezettséget is eltolnák decemberről a következő év májusáig. Varga Mihály pénzügyminiszter akkor versenyképességi okokkal indokolta a csomagot, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az adómódosítással akár nőhet is a cégek adóalapja, hiszen fokozzák termelésüket. Azóta a bevételeiket féltő önkormányzatok erőteljes lobbizására lassult a rendszerváltó lendület, és legutóbb a tárcavezető is azt nyilatkozta, hogy csak minden álláspont meghallgatása után hoz döntést a kormány. A tervezett változások bejelentését követően számos vállalkozói érdekképviselet - többek között a VOSZ, az AmCham -, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatta az elképzeléseket.

Javítaná a magyar versenyképességet a helyi iparűzési adó tevezett átalakítása - mondta az InfoRádiónak az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Bársony Farkas egyetértett azzal, hogy a módosításokkal csökkenhet a helyi az önkormányzatok bevétele, a kamarai vezető szerint azonban az adónem átgondolása kompenzálná ezt, mert az országba újabb működőtőke érkezne.
 

Annyiban nem meglepő az MGYOSZ elnök véleménye, hogy az érdekképviselet már a tavaly év végi sikertelen minimálbér-emelési tárgyalásokon is erőteljesen kiállt a járulékcsökkentés mellett. Sőt, azt a munkáltatói kezdeményezést is támogatták, hogy a végül 8 százalékon maradó emelés kigazdálkodhatósága érdekében a kormány hozza előre az idei évre betervezett szochó-csökkentést januárra.

Nyitókép: MTI/ Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018