eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek a pekingi repülőtéren 2020. január 26-án. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Hatalmas érvágás a koronavírus az idegenforgalomnak

A járvány csak Budapesten havonta hozzávetőleg ezer kínai turista elmaradását jelenti - mondta az InfoRádiónak Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke.

A koronavírus-járvány egyetlen hónap alatt húsz százalékkal vetette vissza az európai turizmust. A kínaiak ugyanis nem utazhattak el az ilyenkor szokásos körútjukra. Lázár Judit, aki a közép-európai régió egyik legnagyobb kínai beutaztató társasága, az East Europe & Europe Express Travel Service igazgatója is, attól tart, hogy a járvány hónapokig tartó károkat okoz majd az ágazatnak.

Ezek az elmaradt turisták általában 10-12 napos kelet-európai körútra jönnek,

általában két napot, három éjszakát töltenek Magyarországon. Mint mondta, a január a holdújév miatt üzleti szempontból erősebb hónap szokott lenni, míg a február és a március gyengébb.

A szakembert arról is beszélt, hogy véleménye szerint Kína mindent elkövet, hogy megakadályozza az utazást, azt hogy állampolgárai megfertőzzenek másokat is. Ehhez nem volt más eszköze, mint a karantén.

Lázár Judit felidézte a 2003-2004-es SARS-járványt, ami hasonló helyzet volt, és

mintegy 4-5 hónapra vetette vissza akkor a turizmust.

Mint mondta, egyelőre még nem látni, hogy a mostani helyzet meddig tart, és azt sem, mekkora károkat okoz majd az ágazatnak.

A koronavírusról korábbi cikkeinket ITT találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×