eur:
390.24
usd:
364.25
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Varga Mihály pénzügyminiszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 7-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Itt a bejelentés, jön az új államkötvény

2020-ban egy új 20 éves benchmark államkötvényt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ, az első aukciója január 16-án lesz. Emellett január elsejétől bevezetik az új hosszú államkötvény-indexet, mely a 3 évnél hosszabb kötvényeket fogja tartalmazni.

Bemutatta a 2020-as finanszírozási tervet Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

Varga MIhály elmondta, hogy folytatni kell az államadósság csökkentését, az elképzelések szerint 2022 végére az államadósság GDP-hez mért arányát 60 százalék alá akarja mérsékelni a kormány. A pénzügyminiszter kiemelte: a költségvetés helyzete stabil, a magyar államadósság aránya a bruttó hazai termékhez képest folyamatosan mérséklődik, 2019 végére 66 százalék körüli mértékre csökkenhet a 2018 végi 70,2 százalékról.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az államadósságon belül a kormány tovább kívánja növelni a lakosság kezében lévő állampapírok arányát,

a célok szerint a mostani mintegy 7500 milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra szeretnék emelni a háztartásoknál lévő állampapírok mennyiségét.

Mint mondta, a magyar állampapír plusz értékesítése kiválóan halad, az eladott mennyiség a héten átlépheti a 3000 milliárd forintos határt.

Jön az új államkötvény

A Portfolio tudósítása szerint 2020-ban egy új 20 éves benchmark államkötvényt bocsát ki az ÁKK, emellett január elsejétől bevezetik az új hosszú államkötvény-indexet, mely a 3 évnél hosszabb kötvényeket fogja tartalmazni.

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója közölte, hogy

az új 20 éves kötvény első aukciója január 16-án lesz,

emellett januártól létrejön a HMAX index, mely a hosszabb államkötvényeket tartalmazza. Utóbbi kiválthat egy indexalkalmazkodást, ami azt jelenti, hogy eladhatják a befektetők a rövidebb papírokat, melyek nincsenek benne az új indexben. Ezt a folyamatot az ÁKK csereaukciókkal fogja segíteni.

Ha a piaci feltételek adottak és meg tudják szerezni a jóváhagyásokat, akkor jenben és jüanban is zöld kötvényeket bocsátana ki azállam, teszt jelleggel. Ezek lényege, hogy környezetvédelmi célokra kell fordítani a befolyó pénzt. Idén mintegy 800 millió dollár értékben vásároltak vissza az ÁKK a 2020 januárjában lejáró devizakötvényből, ezzel gyorsabban csökkenhet a deviza részarány az adósságon belül - mondta Kurali Zoltán.

Varga Mihály hozzátette, hogy lényegében elkészült a nyugdíjkötvény, már az idén el tudták volna indítani, de a sok új termék mellett nem akartak ezzel is kirukkolni, így ez 2020 első felére csúszhat.

A pénzügyminiszter beszélt a MÁP+-ról is, mint mondta, látják, hogy népszerű a termék, ezért semmilyen változtatást nem terveznek. A papíralapú MÁP+ esetében inkább a 10 ezer forinthoz közeli címleteket veszik a postán, a kincstári értékesítésnél pedig az átlagbefektető 3,5 millió forint értékben vásárol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×