eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megnégyszerezte bevételeit az Opus

Az Opus Global Nyrt. 7,08 milliárd forint kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első félévben, a tavalyi első hathavi 1,7 milliárd forint után - közölte az Opus.

A tájékoztatás szerint az Opus Global Nyrt. közzétette működésének első félévi eredményeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Konzum Nyrt. beolvadását megelőző időszakban a nagyvállalat konszolidált, a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti mérlegfőösszege 560,9 milliárd, saját tőkéje 260 milliárd, működési bevétele csaknem 113,8 milliárd forint volt.

A Konzum Befektetési Vagyonkezelő Nyrt. beolvadása miatt a társaság történetének utolsó féléves beszámolóját is az Opus publikálta. A Konzum IFRS szerinti konszolidált mérlegfőösszege 153 milliárd forint volt, a társaság saját tőkéje meghaladta a 77,6 milliárd forintot, míg EBITDA-ja 2,26 milliárd, adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forint volt 2019 első félévében.

A közlemény szerint a befektetési holding

bevételei annak ellenére nőttek az első hat hónapban, hogy az Opus Global stratégiai divízióiban az év második felében lényegesen erősebb az eredménytermelő képesség,

mert jellemzően a második félévben realizálódik az árbevétel meghatározó része.

A működési bevétel 48 százaléka származott az ipari divíziótól, elsősorban az építőipari vállalatoktól, az energetikai terület 36 százalékban, a mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetések 15 százalékban járultak hozzá a működési bevételekhez.

A társaság értékét mutató konszolidált saját tőke 260 milliárd forintos értéke a lezárt akvizíciók eredményeként növekedett 16-szorosára. Ez az érték már tartalmazza a tavaly apportált építőipari társaságok (Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft.) akkori szerződésállományából származó, az Opus saját tőkéjében kimutatott jövőbeli eredményt is.

Közleményében az Opus hangsúlyozta: az IFRS standardok szerint ebből a szerződésállományából származó időarányos eredményhatást a cégek félévi teljesítménye alapján 8,68 milliárdos értékcsökkenéssel szemben kellett elszámolni. Ezt részben ugyan kompenzálta a pénzügyi műveletek 5,2 milliárd forintos értéke, ezzel együtt az első félévet 4,25 milliárd forint veszteséggel zárták, ami a fentieknek megfelelően technikai és nem valós veszteséget jelent - jelezte a vállalat.

A holdingba tartozó építőipari társaságoknak már az akvizíciót követően kötött új szerződéseiből származó eredményeit nem terheli ez az értékcsökkenési leírás, tehát ebből várhatóan mintegy 70 milliárd forint árbevételt realizálhat a jövőben az Opus Global - írják a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×